Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kouř z marihuany

21.11.2016

Dotaz

Zdravím, žiju se svoji ženou a miminkem v podkrovním bytě položeném na rodinném domě. Dole pod bytem má pokoj můj mladší bratr (je mu 19) a každý den tam v hojné míře kouří marihuanu, někdy sám, někdy s kamarády ve velkém. Má jen základní školu, nepracuje, nestuduje a nechává se vydržovat svým o 25 let starším přítelem, který ho pro jeho zlozvyky doma nechce, tak ho alespoň finančně podporuje, aby mohl přispívat na inkaso a měl být z čeho živ (jinými slovy, aby si měl hulení za co kupovat). Jelikož má pokoj hned pod námi - strop má s palachu, nad stropem je jen izolační vata a pak podlaha z OSB desek, ve kterých jsou otvory, kterými prochází topné potrubí - takřka neustále nám bytě páchne marihuana. Už přes 3 roky mu domlouvám, že se mi to nelíbí (hlavně proto, že poslední 2 roky tady máme malýho synka). Ale slova a domluvy nikam nevedou. proto se chci zeptat, jestli ten smrad z marihuany může malýmu i nám skutečně nějak zdravotně uškodit a jestli to může být důvod k tomu si na něj někde stěžovat. Já i manželka jsme zapřísáhlí nekuřáci a jeho návyky nás přivádí k zoufalství. Kdybych nesplácel hypotéku, kterou jsem si na stavbu podkrovního bytu vzal, dávno bychom se odstěhovali pryč, ale bohužel jsme k bytu finančně vázáni a prodej domu není možný, protože s tím naši rodiče, kteří tam mají právo dožití nesouhlasí.

32407
 

Odpověď

Dobrý den Jirko,

chápu, že už vás bratrovy návyky přivádí k zoufalství. Jakkoli to pro vás jako nekuřáky musí být nepříjemné, pokud ve svém bytě „pouze" cítíte marihuanu, zdravotně by vám v takovém malém množství škodit neměla. O tom by se dalo uvažovat, až pokud by i ve vašem bytě byl pravidelně viditelný kouř, což by už mohlo být zdraví škodlivé.

To ovšem neznamená, že nemáte důvod si na něj stěžovat. Píšete, že slova a domluvy nikam nevedou a že nemáte možnost se odstěhovat. Nevím, jak máte majetkově uspořádaný dům, to by bylo vhodnější probrat s právníky, jestli je zde nějaká možnost. Můžete zkusit oslovit bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O. nebo Bezplatku.

Je také otázkou, jak docílit toho, aby k bratrovi vaše potřeby trochu víc doléhaly a zdali je nějaká šance zkusit jasněji nastavit základní podmínky společného soužití v rámci vašeho domu. V obdobných případech bývá obvykle důležité svolat všechny, kterých se bratrovo chování nějak dotýká (včetně jeho rodičů) a pokusit se společně s bratrem nastavit pravidla, za kterých je možné v domě bydlet ruku v ruce se sankcemi za jejich porušení. Někteří rodiče po potomcích současně nepožadují pouze "omezení kouření doma", ale zároveň také další důležité změny v životě (pravidelné placení nájmu, práce atd.), obzvlášť bydlí-li dotyčný v jejich domě. Někdy může s takovým setkáním pomoci i někdo nestranný, například pracovník drogového centra (viz odkaz ZDE).

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality