Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, rozostření vidění, trvalé následky?

23.11.2016

Dotaz

Dobrý den. S vysokou pravděpodobností u mne došlo k předávkování extází. Samozřejmě nemohu s jistotou říci množství MDMA v tabletě, ani zda neobsahovala i jiné látky. Podle různých informací z internetu odhaduji množství MDMA někde v rozmezí 170-220mg v 1 tabletě, ale jsou to pouze dohady. Byla to má třetí zkušenost s touto drogou (a také poslední). Vážim 80kg. Tablety jsem neužil na žádné party, neměl jsem fyzickou zátěž, užity byly následovně: 1/4 tablety 1/4 tablety po 1 hodině v době nástupu první dávky 1/2 tablety po 2 hodinách od první dávky 1 celá tableta po 4 hodinách od první dávky Odhaduji přibližně za 30-40min po poslední dávce u mě došlo k prudkému zvýšení tepu, tělesné teploty, rozostřenému vidění. Pocit to byl jako by měl člověk shořet zevnitř. První věcí kterou jsem instinktivně udělal bylo, že jsem se okamžitě začal ochlazovat ve vaně studenou vodou (do 3 minut od nástupu). Zde jsem asi hodinu ležel, ale nejsem schopen to říci s jistotou a přesně, protože u mě pravděpodobně došlo k menším výpadkům paměti. Z této hodiny si pamatuji útržky, včetně toho, že se mi na břiše a prsou začaly objevovat červené fleky ve tvaru vlásečnic které stoupaly směrem vzhůru, ke zvracení nedošlo. Když jsem cítil, že se teplota dostatečně snížila a ustálila z vody jsem vylezl, od té doby si pamatuji vše. Můj dotaz se týká případných trvalých následků na organismus. Psychickými problémy netrpím, deprese se u mě nijak neprojevily. Nyní jsem 96 hodin od užití první 1/4 tablety. Ještě stále mám problémy s viděním, to mě straší asi nejvíce. Mám rozostřené vidění na blízko (na vzdálenost 10cm od očí a méně nejsem schopen zaostřit, předmět i text). Jinak vidění v pořádku, žádné potíže se zaostřením na dálku, žádné obrazce na sítnici apod. Z lehčích problému mám např. rozhozenou termoregulaci (při fyzické zátěži se potím více, zároveň teplo které při tom cítím je více intenzivní, např. za krkem). Vlásečnicové červené fleky, které se objevily na břiše v průběhu vrcholu intoxikace zmizely přibližně 2-3 hodiny poté. Chtěl bych hlavně vědět, jestli se mi zrak vrátí do původního stavu, a zda je možné si tímto způsobem rozvinout epilepsii. Za případnou odpověď předem děkuji.

32400
 

Odpověď

Dobrý den Filipe,

veřím, že Vás tyto následky užití extáze musely vyděsit, nejedná se o běžné účinky. Na Vaše otázky Vám však mohu odpovědět pouze jako nelékař, nemáme v této poradně bohužel přímo lékaře.

Jak sám píšete, je pravděpodobné, že došlo k předávkování MDMA, případně jinou látkou v tabletách obsaženou. Faktem je, že se v současnosti vyskytují jak tablety s vyšším obsahem MDMA, tak tablety s různě nebezpečnými příměsemi. Anebo mohl Váš organismus citlivěji reagovat s ohledem na Váš momentální zdravotní stav, případně dlouhodobé zdravotní dispozice. MDMA skutečně ovlivňuje tep a tlak, termoregulaci a tedy i tělesnou teplotu, má typicky vli i na rozostření vidění. Co se týče červených skvrn, mohlo se jednat o další z nepříjemných "vedlejších účinků" extáze. Jejich vysvětlení ovšem může být víc. Epilepsie tímto způsobem obvykle nevzniká.

Nebývá také úplně typické, aby se příznaky projevovaly ještě 4 dny od užití, přesto se to stát může. Nyní je podstatné, že se vše o něco zlepšilo. Dá se tak předpokládat, že by se to i nadále mohlo postupně mírnit a vracet do normálu včetně rozostřeného vidění. Pokud by tomu tak nebylo v době, kdy obdržíte tuto odpověď, je na místě obrátit se již na lékaře, a to nejlépe sobně. Ten může udělat potřebná vyšetření, aby zjistil, jestli už se nejedná o zdravotní potíže, které vyžadují léčbu či jiný zásah.

V podobných případech je možné se také obrátit na Monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, konkrétně na Mgr. Kateřinu Grohmannovou, která má na starosti systém včasného varování před novými drogami. Za určitých podmínek je možné provést i laboratorní analýzu dané drogy, a to zcela anonymně.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality