Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, plodnost ženy

23.11.2016

Dotaz

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má vliv užití pervitinu během doby, kdy se snažíme o dítě (popř.plodnost u ženy). Děkuji moc za odpověď!

32399
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Na dané téma neexistuje mnoho relevantních studií, je proto složitější dělat jednoznačné závěry. Pokud se mám přesto vyjádřit, je možné čerpat např. z tohoto výzkumu, který poukazuje na rizika změny v menstruačním cyklu (v kontextu dlouhodobějšího užívání pervitinu). Dle jeho zjištění trpí 33,6% žen abnormálním krvácením z dělohy při konzumaci pervitinu; dysregulace pohlavních hormonů byla pozorována u 73,3% respondentek výzkumu (v průběhu abstinence). Přičemž, standardní hladiny hormonů byly pozorovány častěji u osob, které od pervitinu abstinovali po dobu delší než 10 měsíců (39,5%) oproti abstinujícím méně než 10 měsíců (18,6%).

Selským rozumem je možné se vyjádřit v tom smyslu, že existují výrazné obavy z nebezpečí vlivu pervitinu na danou oblast, nemluvě o následných rizicích pro plod a jeho zdravý vývoj. Může být proto důležité vyhnout se dané substanci (a také jiným drogám) v době, kdy se začnete snažit otěhotnět a také po případném otěhotnění.

Pokud chcete mít větší jistotu, je doporučována co možná nejdelší abstinence (alespoň 1 měsíční). Např. publikace Velká kniha o mateřství ovšem nabádá k tomuto časovému rozmezí: Alespoň půl roku před početím by se budoucí matka měla snažit o dodržování zásad zdravého životního stylu. K němu patří dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, zdravá strava bez přejídání se, dostatek neslazených tekutin, pravidelný spánek, vyhýbání se stresu a relaxace..." Současně motivuje k návštívení gynekologa, který by měl zjistit celkový zdravotní stav budoucí matky a zvážit případný další postup.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality