Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Antidepresiva SSRI a extáze, kokain

25.11.2016

Dotaz

Dobrý den, beru přibližně půl roku antidepresiva seropram na úzkost po úrazu a chtěla bych se zeptat jestli by bylo nebezpečné užít při tom nějakou drogu, dříve už sem vyzkoušela marihuanu, extázi, pervitin ale od té doby co beru antidepresiva sem nic neměla, bojím se ale chtěla bych na větších akcích třeba, například kokain, emko nebo extázi. Alkohol normálně piju i ve větší míře a to mi nevadí. Díky za odpověď

32398
 

Odpověď

Dobrý den Dominiko,

oceňuji, že se snažíte informovat předem ohledně nebezpečí užití psychoaktivních látek, ve chvíli, kdy užíváte Seropram.

V Seropramu je aktivní látkou citalopram, což je inhibitor zpětného vychytávání serotoninu. To znamená, že zvyšuje jeho množství v mozku čímž dochází ke změnám v centrálním nervovém systému a ke zlepšení nálady. Řadí se mezi tzv. SSRI antidepresiva. V případě užití emka, extáze nebo kokainu, když berete tento typ antidepresiv, spočívá riziko zejména ve změně "chemie v mozku". Tyto látky se řadí mezi stimulanty, zvyšují tep a tlak. Zároveň drogy v kombinaci s léky více zatěžují játra, a proto by se na antidepresiva neměly užívat pokud možno žádné drogy a také by se na ně neměl pít alkohol. Protože mozek už je ovlivňovám předepsaným lékem a další chemické zásahy mohou způsobit nepředvídatelné reakce.

O interakci antidepresiv a rekreačních drog si můžete více přečíst například zde.

Zvážení rizik a jejich případné podstoupení je však vždy na Vás. Je možné mít štěstí a případná konzumace se může obejít bez potíží, ale také naopak. Pokud byste se rozhodla riskovat a nějakou substanci na antidepresiva užít, je třeba dodržet zásady harm reduction - tedy užít malé množství, počkat než začne účinkovat, dodržovat správný pitný režim (nealkoholické nápoje, nepít málo, ale ani příliš), mít kolem sebe lidi, kteří se o Vás v případě potíží postarají, po akci si dát dostatek času na odpočinek, atd.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality