Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a fungování očí

29.11.2016

Dotaz

čaute chtěl jsem se zeptat.. o víkendu jsem byl na jedné dnb akci a to co jsem tam viděl mi do teď vrtá hlavou poslední dobou často užívám koule na akcích.. ale tahle koule byla odlišná od ostatních... na akci byl jeden dealer od kterého si to koupil skoro celý klub... minimálně 100 lidi mělo od něj... nájezdy byly těžké... ale potom.. co se začlo dít.. nestihal jsem na oči musel jsem furt s něma pohybovat... hýbal jsem tak rychle s něma že mě to dostávalo do tranzu nebo někde.. prostě jsem se vžil do toho a jediné jak jsem mohl přestat tak že jsem si všiml že se mi divá někdo na oči.. tak hnedka stih a přestal jsem.. a tak se to opakovalo stále dokola.. myslel jsem že u toho vypadám normalně.. ale pak se to začalo dít aji ostatním co měli stejnou kouli jako já... dostali sek.. jakoby se jim protáčeli oči a občas bělmo... furt zasekaní a jak už v tom tranzu byly přes minutu tak měli oči jakoby od sebe... a hrozně začli šilhat... a pokaždé jak si všimli že se na ně někdo dívá tak toho nechali a za 2 min zase znova... mě osobně se stalo v tom tranzu že jsem na 10 sekund dokázal ovládat každé oko zvlášť... prostě že jsem viděl všechno dvakrát... jedno oko se dívalo dolů a druhé nahoru.. nekožádu si to vysvětlit... snažím se to zjistit už od soboty... nic jiného nedělám než googlim co to mohlo způsobit... měl jsem hodně koulí... ale prostě to co jsem měl o víkendu bylo luxus ale co se týče co mi to dělalo s očima tak zase hnus... hodně lidí už mělo tam rudé až krvavé skvrnky v oku... to jsem měl jen čtvrtku koule... to dávám pokaždé půl a za hodinu půl... měl jsem štěstí že jsem ukousl jen čtvrtku.. kdybych si dal celou tak nevím co bych tam dělal... ale nestalo se vám to někdy ? jak si vzpomenu na to co to dělalo tak mám husí kůži... už jen jak si představím jak jsem viděl někoho v tom tranzu a každé oko měl jinak a úplně s něma rychle hýbal občas aji to bělmo... a úplně rudé... .. celou dobu v klidu ale pak začla ta fáze(Nebo jak to pojmenovat...) s těma očima... a často se mi teď děje že vidím úplně hovadiny... hlavně ve tmě.. ale jak se podívám znova tak tam nic není... a časté schýzy mám.. koule byla ve tvaru obdelníku se značkou "ect" "ext" nebo nějak podobně přesně už nevím... Díky za jakoukoliv odpověd..

32389
 

Odpověď

Dobrý den,

rozumím, že Vás tato zkušenost rozrušila. Extáze skutečně podobné symptomy může způsobovat, ačkoli nemusí být úplně časté. Působí na různé tělesné pochody, včetně fungování očí a CNS. Mluví o tom i samotní uživatelé extáze, především v souvislosti se silnější extází (či mefedronem). Na různých drogových fórech na internetu je možné najít zkušenosti jak s rychlým pohybem očí, tak se šilháním, protáčením očí či stavem, kdy každé oko míří jiným směrem (viz např. nystagmus). Následkem takového namáhání pak může být i zarudnutí očí.

Navíc stejně jako u jakékoli jiné nelegální substance je potřeba i u extáze počítat s tím, že se nemusí jednat o čistou látku (MDMA). Je běžné, že se v extázi objevují nejrůznější příměsi. A ty samy o sobě mohou být různě nebezpečné a způsobovat různé potíže. To je tedy další možná příčina, že se v extázi mohla vyskytovat další látka, která takto působila na lidi, kteří ji užili.

A v neposlední řadě chci ještě zmínit vliv na psychiku. Extáze nemusí přinést jen příjemné prožitky, ale klidně i úzkosti, nepříjemné pocity všeho druhu včetně paranoi.

Z toho všeho plyne, že je v každém případě lepší, když už se rozhodujete extázi užít, tak vzít si co nejmenší množství a počkat, jak na Vás bude působit. Každý člověk je navíc jinak citlivý vůči drogám. Je fajn, že i Vy přemýšlíte tímto směrem a užíváte nejprve 1/4. V současné době se objevují jak extáze s nečekaně velkým množstvím MDMA, tak extáze s různými příměsemi (či kombinacemi látek).

Jednak je možné sledovat stránky, kde se zveřejňují otestované extáze (např. ecstasydata.org nebo pillreports.net). V podobných případech je možné se také obrátit na Monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, konkrétně na Mgr. Kateřinu Grohmannovou, která má na starosti systém včasného varování před novými drogami. Za určitých podmínek je možné provést i laboratorní analýzu dané drogy, a to zcela anonymně.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality