Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Vztahy doma, marihuana, testy

1.12.2016

Dotaz

Dobrý den.Je mi 16 let a kourím Marihuannu .Začala jsem s tím pred rokem a teď na to máma prišla a dává mi testy a nechce ode mne nic slyšet .Proč jsem začala? Rodiče se pred 4 lety rozvedli ..Pochopila jsem to .. Oba si našli nové partnery.. Taky chapu . s tátovou pritelkyní mám špatný vztah .Vždycky si našla neco kvuli čemu jsme se s tátou pohádali .Práve pred rokem jsme se strašne pohádali a dlouho jsme spolu nekomunikovali .Moje máma nerozhoduje sama za sebe ale poslouchá jenom svého prítele který na me hledá taky jen to nejhorší.Útechu jsme našla práve v marihuane .Nejsem na ni závislá kdykoliv mužu prestat jenže je to pro mne doma složitý když prijdu domu a nemám si s kým popovídat . Od té doby co má máma svého úžasného pritele tak si proste nemáme co rict . Rozešla jsem se s pritelem se kterym jsem byla vážne šťastná a když jsem to rekla pred mámou a jejim pritelem tak mi rekl že se mu nediví že by s holkou jako jsem já taky nebyl . Shazuje mne pred kamarády atd.. Testy byli taky jeho nápad . A ješte mi vyhrožuje že když výjdou pozitivne tak nahlásí kamaráda za to že mi to podává . Jsem zahnaná do kouta nevím co mám delat ,nemám se komu sverit . Vím že tady mi asi taky moc nepomužete ale já už jsem vážne nešťastná .. Když jsem si "zahulila", doma to nebylo tak hrozný ,udelala jsem si veci který jsem potrebovala a naučila se do školy ve které jsem exelovala ,ale od té události a testama jsem se ve škole rapidne zhoršila. nevím co mám delat . Potrebovala jsem to ze sebe dostat tak se omlouvám pokud sem tohle vubec nepatrí. proste jen nemám kam jít a komu se sverit . Dekuji za prečtení a omlouvám se za chyby

32386
 

Odpověď

Dobrý den,

je dobře, že píšete a nemusíte se omlouvat za chyby ani za nic jiného. Z toho, jak jste svou situaci popsala, chápu, že jste to potřebovala ze sebe dostat a hledáte nějakou útěchu. Muselo být náročné vyrovnat se se všemi změnami, které se za poslední dobu ve Vašem životě staly. Píšete, že to máte teď složité ve škole i ve vztazích s tátou, mámou i s jejich partnery, hlavně teď těžko vycházíte s matčiným přítelem.

Marihuana skutečně může přinést úlevu a zklidnění, jak jste poznala i Vy sama. Ovlivňuje zkrátka to, jak člověk vnímá, co se děje kolem něj a také jeho emoce a prožívání. Přesto si říkám, že i Vy sama možná cítíte, že to není úplně ideální řešení. Nechci tu vypisovat, jak se může marihuana podepsat na Vašem tělesném a hlavně duševním zdraví z dlouhodobého hlediska, ale zmínit je to potřeba (dočíst se o tom můžete například v tomto článku). Z toho, co se ale děje teď, mi připadá, že Vám marihuana možná některé problémy dočasně řeší, ale také řadu dalších přináší. Pokud máte doma nastavena nějaká pravidla a testy na marihuanu se přijde na to, že je porušujete, obtížně se na tom dá stavět dál.

Většinu toho zřejmě takhle přes internet v této poradně nevyřešíme, ale rozhodně vidím nějaké možnosti, co se dá zkusit. Často se lidi v podobné situaci obracejí na někoho z kamarádů, komu se dá věřit, nebo na někoho blízkého v rodině, kdo bude na Vaší straně, případně učitele nebo jiného dospělého, se kterým máte dobrý vztah.

Anebo pokud by některý z Vašich rodičů na to přistoupil, můžete společně navštívit poradnu (vzhledem k tomu, že jste nezletilá, je nutný doprovod zákonného zástupce). Pokud se na to ještě necítíte, můžete celou situaci probrat ještě sama s pracovníky Linky bezpečí (116 111) nebo Modré linky (608 902 410). Rozhovor probíhá anonymně a můžete se bavit třeba o tom, jak mluvit s rodiči, jak přispět k tomu, aby Vám doma bylo dobře a vycházeli jste spolu anebo jak probíhá návštěva poradny a co všechno se tam dá řešit.

Každopádně moc oceňuji, že se umíte takhle zastavit nad tím, co se Vám v životě děje a proč se to zřejmě děje. Ráda bych Vás podpořila, ať pro sebe hledáte i další podporu kromě téhle poradny. Jak sama naznačujete, je moc důležité mít se komu svěřit a s kým to probrat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality