Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kokain, omezování

2.12.2016

Dotaz

Dobry den, uz tak trictvrte roku pravidelne uzivam kokain. Davky se rapidne zvysuji, dnes to bude i pres gram a pul za den. Problem je v tom, ze jsem se dostal do stavu, kdy za kokain dam takove penize, ze pokud nejsem na kokainu tak si je asi nevydelam, protoze po par dnech padnu. Nechci zkouset nahradit napr. pervitinem protoze ze sveho okoli vidim , ze kokain je jeste alespon trochu humalni oproti piku a hned z vas neni zombie. Pokud to takhle pujde dal je evidentni ze pokud driv nepojdu tak prijdu o praci nebo nebudu mit za co zit. Nemate nejakou radu jak uzivani postupne omezovat? Take se divim ze jsem si jeste neprosnupal prepazku..

32385
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Podle toho, co píšete, bude třeba v životě udělat nějakou změnu (stávající situace může být dlouhodobě neudržitelná). Zároveň oceňuji, že jste se rozhodl ještě více neriskovat a nejít cestou výměny kokainu za pervitin.

Co se týče konkrétního postupu. Instantní rady a doporučení takto na dálku přes internet se obvykle míjí účinkem. Chtěl bych Vás spíše podpořit, abyste stávající potíže raději zkusil probrat přímo neboli "face to face" a nadále je otevřeně a odvážně řešil. Např. s blízkou osobou, které důvěřujete anebo ještě lépe s profesionálem z oblasti adiktologie/psychoterapie (viz tento odkaz).

Jak omezit užívání Vám obecně může zprostředkovat TENTO text (za marihuanu je možné dosadit jinou psychoaktivní látku). K aktivizaci lze případně zkusit v rozumné míře využít např. silnější zelené čaje, guaranu nebo kávu (záměnou za danou psychostimulační látku). Jde ovšem pouze o mírnou pomoc. Pokud byla psyché vystavena dlouhodobé a intenzivní stimulaci kokainem, lze očekávat vysokou toleranci i vůči jiným stimulačně slabším látkám a standardní projevy psychické závislosti (včetně bažení). Základem proto bývá aktivní snaha o překonání diskomfortu (únavy, zhoršení nálady, psychických obtíží atd.), který se krátkodobě projevuje po vysazení (či omezení).

Držíme palce. Hodně sil přeje poradna EXTC!

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality