Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

PČR, falešná pozitivita, úhrada za testy

5.12.2016

Dotaz

Dobrý den, už jsem velmi rozčílen a nevím jak si poradit.. Několikrát mě policie testovala na drogy, vždy byl test negativní, vždy mi brali ze slin. Jednoho dne mě zastavili v pracovním autě a dali mi test na drogy znovu. Tentokrát mi ho odebrali z čela.. Byl jsem v klidu, protože vím, že nic neužívám.. ALe pan policista přišel po 10 minutách, ze mi test ukázal kokain a antifetamin. Tak jsem hnedka řekl, že chci odvést na krev. Vzali mi krev a šel sem domu. Za týden mě chytli znova, znovu test mi brali z čela a byl negativní. Poté mi přišel dopis, kde jsem se měl dostavit na přestupkovou komisi. Tam mi řekli, že droga nebyly aktivní, ale že mi tam našli nějaké zbytky z dřívějška. Drogu jsem si neaplikoval přes 1 rok !.. Tak to dopadlo dobře, ale najednou mi přišel dopis, kde mám zaplatit 3800 kč za drogy.. Což mi příjde jako blbost. Dnes mě zastavila po dlouhé době hlídka a znovu jsem lízal a zas jsem nalízal co minule. Tak jsem jel znovu na krev, páč vím ,že jsem čistý a nic si nedávám.. Ale určitě mi zas příjde faktura na zaplaceni. Takhle mě můžou chytat každý den u baráku a já za každou kontrolu, budu platit 3800 kč ? Vím 100%, že žadné drogy jsem neměl 1 rok.. nevím jak se bránit a nechci při každé kontrole jezdit na krev a pak platit za něco, co není pravda. Moc vám děkuji za odpověď

32377
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Rozumím Vašemu rozhořčení, jak již jsme psali ostatním tazatelům (viz náš fulltext), do obdobné situace se bohužel v poslední době dostalo mnoho řidičů (viz např. TATO reportáž). Jde o to, že orientační testy, které používá PČR, bohužel nejsou moc přesné a občasně vyjde tzv. falešná pozitivita i u osob, které žádné psychoaktivní substance neužily (po roce abstinence je možné takto nahlížet i na Vás).

V takovém případě je zásadní podstoupit konfirmační vyšetření z krve, které je přesné a mělo by užití psychoaktivních látek jednoznačně vyloučit/potvrdit. Toxikologický rozbor krve by měl určit o jaké drogy se přesně jednalo a jejich přesné množství. Pokud jsou naměřené hladiny ng/ml pod touto hodnotou, tak by se na řidiče mělo nahlížet jako na osobu, která neřídila "pod vlivem" a od veškerých sankcí by poté mělo být upuštěno a testy by měl platit jejich objednavatel - tedy PČR.

Doporučuji Vám se v dané věci telefonicky nebo emailem spojit přímo s bezplatnou anonymní drogovou Právní poradnou A.N.O., která se zabývá touto problematikou a může Vám poradit, jak se lze právně bránit.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality