Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Syn, sport a marihuana

9.12.2016

Dotaz

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat dále. Náš syn - 13let, aktivně sportuje celý rok a dostal se i do reprezentačního družstva, letos byl 2x na soustředění s reprezentací a po návratu jsme zjistili, že některé děti užívaly marihuanu na soustředění. Všichni děti se musely podrobit testům na THC, asi všichni byly negativní i náš syn. Po výslechu nějakých dětí, které to tam údajně přivezly, jsme dostali zprávu od svazu, že i náš syn užíval marihuanu. Syn to popírá a kamarád, který byl také u výslechu, mu napsal e-mail, že ví, že nic neužíval. Syn i ostatní výtržníci dostali trest od svazu i přesto, že je u toho nikdo nechytil a nikdo z vyslýchaných nepřiznal, že tam něco takového bylo. Trenéři, kteří je měli na starosti, dávají od toho ruce pryč a říkají, že si máme lépe vychovat děti. Jsem velmi znepokojená, protože ke sportu užívání drog nepatří, ale jak mohu dítě pustit na další soustředění, když se o ně trenéři nestarají, jsou to nezletilé děti a vím, že náš syn doma ani nikde jinde nefetuje. Mohla bych to napsat podrobněji, ale nevím, co dělat, když ani svaz nereaguje na naše připomínky. Nevím na koho se obrátit a očistit syna, děkuji danielatum

32369
 

Odpověď

Dobrý den,

rozumím Vašemu znepokojení vzhledem k tomu, jak píšete, že svaz a trenéři celou situaci vyřešili (nebo spíše nevyřešili). Podstatné nicméně bude, jak jsou nastavena vnitřní pravidla svazu. A hlavně komu se zodpovídá za svá rozhodnutí a podobně. To už je ovšem problematika, kterou v této poradně neřešíme. Můžete se zkusit poradit ještě s právníky z bezplatné právní drogové poradny A.N.O. Lze se na ně obrátit telefonicky a anonymně. Můžete s nimi probrat, jak po svazu žádat vysvětlení jejich rozhodnutí o trestu a zároveň podrobný popis postupu v případě, že se téma drog na soustředění objeví.

Ráda bych Vám ještě řekla za sebe, že i pokud by se nepodařilo syna očistit v rámci svazu, připadá mi na celé věci nejdůležitější důvěra, jakou máte nastavenou se synem. Pokud je navíc možné se s ním na téma drog bavit otevřeně a bez zbytečného zastrašování, je to moc dobrý základ k tomu, aby s drogami v budoucnu neměl problémy.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality