Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel, pervitin a co dál?

10.12.2016

Dotaz

Přeji hezký večer, nikdy by mě nenapadlo, že budu téměř ve svých 30ti letech bloudit na stránkách pro drogově závislé osoby.. Mám přítele, který je pravidelným uživatelem marihuany a nyní jsem vypozorovala, že se neštítí ani šnupnout si pervitin. V létě jsem nechápala změnu chování u přítele, veliká upovídanost, noční aktivita, nespalost a noční halucinace, poté mě někdo navedl na to, že si šnupl pervitin. Nyní je zima a já jsem to odhalila sama, jeho ponocování a čuměním do tabletu. Poznala jsem to i na očích..., smutné je, že to neustále popírá, že nic neužil, až teprve po dvou dnech se přiznal, prý si toho vzal málo a že ví, kolik si může vzít a že není žádný feťák. Ano, nikdo by do něj neřekl, že by užíval pervitin. On sám mi tvrdí, že už si to nikdy nevezme, jenže jak je známo, tvrdit může, nevěřím tomu moc..., vůbec se se mnou o tom nechce bavit, říká mi, že je svobodný, že to má pod kontrolou, prý jednou za rok neznamená, že ujíždí na pervitinu. Má kamaráda, který je uživatel pervitinu a dává si i houbičky, občas ho navštěvujeme a on sám též, nyní mi dochází, že je třeba utnout styk s tímto člověkem a se všemi, kdo jsou uživateli..., jak mu mám pomoc a navést ho na normální život? Mám pocit, že je to vše spojené s jeho minulým životem, kdy byl veden jako nejhorší dítě a špatně se učící atd... Ať s ním mluvím jak chci, přijde mi, že na jednu stranu vidím, že má slzy v očích a dává na mě a na druhou stranu je za chvilku zase jiný a jeho chování je tu a tam.., i mi přijde, že mu jsem lhostejná. Užil pervitin před dvěma dny a nevím co si o něm teď myslet, jestli má smysl teď mu něco říkat a nebo ne.., dokonce se i bojím toho, jak se bude dál chovat, v samotné hádce, kdy jsem s ním o celé záležitosti chtěla mluvit a sabotovala ho v jeho činnosti, vzteky mě udeřil. Na jednu stranu si říkám, že bude nej, když spolu skončíme, jenže on ani nechce odejít z mého bytu. Od té doby, co vím, že je tak slabý a nemá vůli a úsudek o tom co je správné a co ne, mám pocit, že pro mě skončil jako muž, kterého chci milovat. Je něco, čím ho odradit? Řeči typu co to dělá a nedělá - on ví prý daleko víc o tom než já... :-( On je velmi hodný kluk, šikovný, ale nevím, co je špatně, proč musel sáhnout po pervitinu. Prý z toho má dobrý pocit. Mimo jiné si ani nedokážu představit, že vedu intimní život s osobou, která ujíždí na pervitinu. Když jsem mu řekla, aby mi tedy taky sehnal, že si taky ráda dám, když to není podle něj tak hrozné, řekl mi, že já ne, že to mi nikdy nedá..., což mi na druhou stranu přijde, že on ví, že je to špatné, ale pak proč to tedy užívá? :( Mám od něj odejít a třeba se na to vykašle a nebo piko je silnější než láska k nějaké osobě? :-(

32368
 

Odpověď

Dobrý den Petro,

to, že bloudíte po stránkách, které se věnují užívání drog je na místě v situaci, kdy hledáte informace a zvažuje co dál, považuji to za velmi zodpovědné. Je fajn, že jste napsala. Je pro mě pochopitelné, že Vám situace vadí a zároveň máte o přítele obavy. Také je přirozené, že Vám není příjemné, že přítel vážnost situace bagatelizuje, případně si jí nepřipouští. Z toho co píšete, to vypadá, že si to však alespoň v některých momentech uvědomuje - například Vám by drogu nedal. Na rizika pro něj samotného, zdá se, už nemyslí nebo je nedává najevo.

Bohužel těžko hledat zaručený způsob, jak někoho odradit od drog. Přestávání s drogami se často pojí s uvědomněním si toho, co droga bere a v čem způsobuje problémy. Často je to popisováno jako první krok k tomu, aby člověk mohl začít se změnou.

Při poskytování podpory pro nejbližší osoby, které užívají drogy, je zásadní určení vlastních limitů a hranic podpory, kterou chcete a můžete dávat. Ptáte se, zda má smysl mu něco říkat. To nemohu zcela posoudit, protože neznám kontext celé situace ani váš vztah. Pokud se rozhodnete mu dát zpětnou vazbu, doporučuje se zvolit neutrální místo, kde vám bude oběma dobře, mluvit o svých obavách a emocích, které to ve Vás vyvolává, nevyčítat, ale zároveň neomlouvat či bagatelizovat problém. Ještě se doporučuje, že nemá cenu situaci probírat, pokud je přítel pod vlivem. V takovém případě k němu Vaše slova nemusí doléhat nebo mohou doléhat zkresleně.

Jako nejpodstatnější mi však přijde to, že si uvědomujete, že si přítele přestáváte vážit a že s ním nechcete mít intimní život, když ujíždí na piku. Také to, že Vás v hádce udeřil, protože to je chování, které narušuje důvěru a které by se nemělo stát normou. Stejně tak mi nepřijde v pořádku, kdyby nerespektoval Vaše rozhodnutí, aby odešel z Vašeho bytu. Píšete, že by možná bylo lepší, kdybyste spolu skončili. I to je legitimní varianta pokud budete cítit, že nemá smysl ve vztahu dál pokračovat.

Ve Vaší poslední otázce se ptáte, co je silnější. Je to hodně individuální, pro někoho je důležitější vztah, někdo jiný volí pervitin. Navíc oboje může být pouze dočasné rozhodnutí. Takže Vám s jistotou nemůžu odpovědět. Navíc v internetovém poradenství není tolik prostoru probrat všechny důležité otázky, které pokládáte - proč přítel pervitin užívá, jestli od něj odejít a jak mu pomoct. Určitě se tomu ale dá věnovat s pomocí nějakého odborníka osobně. Navštívit ho můžete klidně i Vy sama bez přítele a pokud by později chtěl, tak i společně. Ve Vašem městě se můžete obrátit na Adiktologickou poradnu (kontakt ZDE). Inspiraci můžete nalézt také v knize Drogová závislost aneb Rychlý běh po krátké trati (online dostupná ZDE).

Přeji Vám hodně sil ve Vašem rozhodování.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality