Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, těhotenství

14.12.2016

Dotaz

Dobrý den, Můj dotaz souvisí s marihuanou a těhotenství. Předtím než jsem otěhotněla, jsem denně kouřila marihuanu, avšak jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná pokusila jsem se s kouřením přestat. Přiznávám, že po dlouhé době užívání to pro mě bylo velmi těžké. S marihuanou jsem však bohužel nepřestala uplně, občas i během těhotenství si trávu zakouřím, ale snažím se co nejméně. No a mám měsíc před porodem, přišli na mě deprese, zda nejsem už ted špatná matka, že jsem nedokázala přestat?. Zatím je miminko podle doktora zcela v pořádku, roste jak má, ale stále se bojím, zda jsme ho nemohla něják silně ohrozit? Myslíte, zda mé kouření mohlo mít na dítěte nějáký špatný vliv? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Terr

32361
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Oceňuji, že se snažíte informovat a chovat se odpovědně.

Vašim obavám rozumím, je samozřejmě nejbezpečnější žádné psychoaktivní látky během těhotenství neužívat a co nejvíce o sebe (a nenarozené dítě) v tomto směru pečovat. Pokud jste se již pokoušela přestat a příliš to nešlo, tak by možná stálo za úvahu dovolit si co největší podporu zvenčí a zkusit navštívit např. některou z adiktologických poraden (či terapeutických center). Přestat s konzumací psychoaktivní látky má smysl de facto v jakékoliv fázi těhotenství a také během kojení (ZDE najdete také některá základní doporučení jak na to).

Co se týče marihuany a ohrožení dítěte. Studie se obecně shodují na tom, že marihuana (podobně jako cigarety) může mít vliv na jeho vývoj. To se děje hlavně přes zvýšený obsah oxidu uhelnatého v krvi matky, který omezuje přísun kyslíku k plodu. Oproti matkám nekuřačkám proto existují o něco vyšší rizika, např. v tom, že se děti mohou rodit předčasněji, s nižší porodní váhou, délkou, s náchylností k určitým onemocněním atd. Rád bych ovšem zdůraznil, že i když jste nějakou dobu v těhotenství (i před ním) marihuanu kouřila, neznamená to automaticky, že by se dítěti hned mělo něco stát.

Na závěr bych Vás chtěl opět podpořit, abyste o svých pochybách mluvila s ošetřujícím lékařem (anebo případně ve výše zmíněné poradně) a nadále aktivně pracovala na Vašem uklidnění a vyhýbání se stresu. To, že se Vám nepovedlo úplně přestat s marihuanou, neznamená, že jste nebo budete špatná matka.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality