Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy PČR - metamfetamin/THC

19.12.2016

Dotaz

Dobry den, obracim se s dotazem: Vcera pri bezne kontrole mi byl delan test testerem drugwipe 5S. Konkretne odber vzorku z potu z čela a oblasti za levym uchem. S pozitivnim vysledkem na amfetaminy a metam fetaminy. Cumel jsem jak pero z gauce. Prominte ten vyraz. Pervitin jsem okusil v malem mnozstvi pred minimalne mesicem. A predtim to bylo tak rok nazpet. Mezitim ani po nebylo ani sebemensi mnoztvi ktere by vysledek mohlo ovlivnit. Odebrali jsme se na na odber krve. S tim ze mi bylo zdeleno ze toto mohli zapricinit leky ktere beru. Jimi jsou Erdomed na odkaslavani hlenu. Codein, lek tlumici bolest. A paracetamol. Obdoba paralenu. K memu prekvapeni nebyl pozitivby test na canabinoidi. Asi 3 hodiny pred tim nez mi byl test proveden jsem po 5ti dnech abstinence uzil marihuanu. Odhadovane mnozstvi do 0,5 g mezi dvema osobami. Kvalitu odhaduji na stredni.Jak je to mozne. Jde mi o to jestli se mam bat toho ze v krvy na to prijdou a papiry mi vezmou za metabolity thc v krvy ktere tam urcite museli byt. I prez to ze se to posilalo na rozbor kvuli podezreni na amfetaminy a metamfetaminy. Bylo by mozne se proti tomu v takovem pripade odvolat?

32356
 

Odpověď

Dobrý den,

o době detekce pervitinu z potu se nedá dohledat mnoho informací, spíše se však hovoří o hodinách, max. dnech. Měsíc je opravdu zvláštní. Máte pravdu, že test může ovlivnit užití léků (například na nachlazení), které obsahují pseudoefedrin. Toxikologický rozbor následně prokáže o jakou konkrétní látku se jednalo.

To, zda Vám na THC v krvi přijdou, bude záležet na tom, zda policista zaškrtne, že chce pouze krevní test na met/amfetaminy, pak dostane rozbor jen těchto látek (nikoli THC). Pro více informací/ověření můžete anonymně zavolat přímo do toxikologické laboratoře (možná spíše do jiné, než Vám rozbor budou dělat). Seznam najdete tady.

Pokud zaškrtne policista víc látek (nebo všechny), budou dělat kompletní rozbor. Pak by bylo možné, že test z krve odhalí užití marihuany (viz tato tabulka, ve které najdete doby detekce). Následně se vše bude odvíjet podle množství aktivních metabolitů v krvi. Aktivní metabolity mizí z krve obvykle v rozmezí 12 - 24 hodin od posledního užití. Pro THC platí tzv. cut-off limit 2 nanogramy na 1 mililitr krve (2 ng/ml). Po překročení tohoto limitu je řidič posuzovaný, že byl pod vlivem marihuany.

To, zda Vám mohou vzít řidičák za metabolity z THC, když posílali testy na krev kvůli amfetaminu/metamfetaminu by Vám mohli také zodpovědět v této anonymní drogové Právní poradně A.N.O., na kterou se můžete obrátit telefonicky nebo emailem. Zároveň Vám mohou poradit zda máte právo na odvolání a pokud ano, jak správně postupovat.

Více informací můžete najít také zde.

Zdraví Poradna EXTC

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality