Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Slabší účinky pervitinu

3.1.2017

Dotaz

Dobrý den. Zajímalo by mě proč má pervitin na mě pouze malé účinky. Musím si dát 1,5-2 lajny za večer abych vůbec pociťoval nějaké účinky. I po těch dvou lajnách mám pouze minimální nával energie. Ovšem nálada výborná. Jsem dost ukecanej. Dojezdy si "užívám" jako každej jinej. Se spánkem problém nemám. Jednu dávku dám třeba v 19H a pak musím dokrmovat po půl dávkach a nemám problém být ve 4 ráno vytuhlej v postely. Pervitin je kvalitní. Beru přimo od zdroje a když si dá někdo semnou ze stejné várky, tak mu stačí půl lajny na celou noc. Pokuď by mohlo mít vliv, tak trpím posttraumatickou stresovou poruchou ze zajetí ve válce a občasnými návaly deprese. Léky odmítám. Jsou věci co člověka prostě změní a nezachránijou to ani všechny prášky světa. Mám celkově nízkou hladinu serotoninu a dopaminu. Pervitin užívám už několik let, ale pouze příležitostně. Když moc tak 10x do roka. Závyslost nepocituji. Když neseženu na akci kde jsem plánoval si dát nevadí mě to. Ovšem půlnoci pro mě vše končí a musím spát. Mám fyzicky i časově náročnou práci a bez pervitinu nedokážu ponocovat. Děkuji za jakýkoli tip.

32347
 

Odpověď

Dobrý den Martine,

píšete o tom, že na Vás má pervitin měnší účinky než na druhé a popisujete možné důvody, které k tomu mohou vést. Váš dotaz je hodně specifický a spadá spíše do kompetencí lékaře, nejlépe neurologa, který by mohl v rámci osobní prohlídky a specifických vyšetření posoudit, o co se jedná ve Vašem případě. Pokud by to nebyla varianta pro Vás, můžete se zkusit obrátit ještě například na tuto lékařskou internetovou poradnu.

Jako nelékaři k Vašemu dotazu můžeme uvést, že je to skutečně tak, že každý člověk je originál a drogy na různé lidi mohou působit odlišně. V případě změněné chemické rovnováhy v mozku to pak platí dvojnásob. Pokud máte nízkou hladinu serotoninu a dopaminu v synapsích, je možné, že subjektivně pociťujete slabší účinky než druzí a tudíž i pocit zvýšené energie není tak silný, jak ho mají ostatní. Což může také způsobovat, že na rozdíl od ostatních nevydržíte ponocovat tak dlouho. Zda je tomu opravdu tak by musel potvrdit specialista - lékař.

To, že na Vás pervitin nepůsobí jako na druhé ve smyslu návalu energie neznamená, že na Vás nebudou působit "nežádoucí účinky" jako jsou dojezdy (o kterých mimo jiné píšete) jak fyzicky - zátěží pro orgány, atd., tak i psychicky - vyvolávat různé potíže včetně možného zhoršení depresí a PTSD. Umělé zvyšování výdeje energie je pro organismus vždy rizikové a zatěžující. Otázkou je tedy spíše to, jak si dlouhodobě zvýšit hladinu serotoninu a dopaminu v mozku a čím doplňovat energii přirozenou cestou.

Co se týče Vašich zkušeností z války a posttraumatické stresové poruchy, tak máte pravdu, že léky nemusí být univerzální řešení. Někomu mohou pomoci a někomu ne. Jako další možná cesta pro zpracování traumatických zážitků a zvládnutí depresí se nabízí dlouhodobá práce na sobě a svém prožívání v rámci profesionální psychoterapie. Pokud s ní ještě nemáte zkušenost, mohla by to být cesta, kterou se ubírat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality