Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nevolnost po užití extáze a metamfetamin v moči

3.1.2017

Dotaz

Dobrý den, měla bych dotaz, který je pro mě jako pro absolutního neznalce poměrně problematický... Byla jsem na silvestrovské oslavě, bavila jsem se, vědomě a dobrovolně jsem si vzala extázi. Pak mi začalo být blbě, pozrvracela jsem se a přátelé mě odvezli domů...Pak mi ale museli zavolat doktory a jela jsem nemocnice, protože jsem se vyvrátila v koupelně - od té doby si nic nemapatuju. Po probuzení v nemocnici mi bylo řečeno, že mi v moči našli Metamfetamin. Já jsem si ale nic takového vědomě nevzala, přítel byl nesutále se mnou, tvrdí, že mi nikdo nic takového nedávala... Jak je možné, že se to ke mně dostalo? Je třeba možné, že si to někdo rozpustil ve vodě a já to vypila? (taková možnost byla, opravdu jsem si toto nehlídala)... Nebo je třeba možné, že si pamatuju z toho večera (z té párty vše a nepamatuju se, jak mi to někdo "dal"?) V té lékařské zprávě nebylo nic o vpichu, takže předpokládám, že ten tam nebyl... Nebo se mám bát a jít radši na testy? Musím se přiznat, že je to moje první zkušenost s dragoami (až na tu čvrtku extáze nedoborovlná) a jsem z toho velmi špatná :-/ Moc děkuji za odpověď.

32346
 

Odpověď

Dobrý den,

oceňuji důvěru, s jakou se obracíte na naši poradnu. Popisujete, že po užití čtvrt tablety extáze jste pociťovala nevolnost až nakonec došlo ke zvracení a bezvědomí, které se neobešlo bez péče lékařů. Při toxikologickém rozboru moči v nemocnici byl zjištěn metamfetamin, který jste ale vědomě neužila.

Píšete, že přítel byl celou dobu s Vámi, proto se mi nezdá příliš pravděpodobné, že by Vám někdo hodil metamfetamin do pití, i když to není nemožné. Ve vašem dotazu se objevuje také obava, zda Vám někdo nepodal drogu injekčně. Nemohu na to jednoznačně odpovědět, ale z mého pohledu se mi tato možnost jeví jako velmi málo pravděpodobná. Spíše mne napadá, zda nebyl metamfetamin přítomen v tabletě extáze. V tabletách, prodávaných jako extáze bývají často zachyceny různé příměsi, mezi jinými například metamfetamin, které pak způsobují opožděný či nezvyklý účinek tablety a mnohé další reakce. Nezmiňujete, zda jste v průběhu párty pila alkohol - kombinace extáze a alkoholu může vést k nevolnosti a dalším negativním projevům. Zároveň je potřeba zmínit, že každý organismus reaguje na užití psychoaktivních látek individuálně a záleží také na tom, jak často a jaké množství drogy užívá. Člověk, který není na užívání zvyklý, může pociťovat velmi silné účinky již po užití malého množství. Roli může hrát také tělesná konstituce.

V každém případě by všechny negativní projevy měly nejpozději do několika dní odeznít. V případě, že by u Vás nějaké potíže stále přetrvávaly, nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Můžete využít mapu pomoci, kde naleznete potřebné kontakty.

Pokud se chcete dozvědět více informací, můžete si přečíst naše texty o extázi a metamfetaminu. V případě, že byste v budoucnu znovu uvažovala o užití extáze, doporučuji se pro snížení rizika psychických či fyzických následků řídit těmito radami.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality