Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, pervitin, zvracení

8.1.2017

Dotaz

Dobrý deň,cez víkend som si dala jednu tabletu extazy a nadránom som si šnupla menšiu čiaru pervitinu ..asi za dve hodiny som začala vracať a trvalo to tak dve hodiny.Je možné že je to preto že som si šnupla kryštalicke piko ktoré by sa malo fajčiť ? Nikdy sa mi toto ešte nestalo.A ešte otázka ak si šnupnem v kryštalickej forme má to taký istý účinok ako vo forme prášku ? Lebo moc som to necítila ..dakujem za odpoveď.

32338
 

Odpověď

Dobrý den,

takto na dálku přes internet nelze odhadovat, čím bylo Vaše zvracení způsobené. Roli mohlo hrát kombinování látek mezi sebou, vyčerpanost z nedostatku spánku, unava nebo přetažení (že jste si dala čáru až nad ránem), případně další neznámé faktory. Je také možné, že se ve Vašem případě vůbec nejednalo o pervitin, ale o neznámou látku. Případně že látka, kterou jste užila, obsahovala nebezpečné příměsi, na které Vaše tělo regovalo zvracením. Zvracení také může být způsobené reakcí organismu na předávkování.

Obecně platí, že pervitin krystalizuje, protože se jedná o hydrochlorid a prášek pak obvykle vzniká nadrcením krystalů. Jedná se tedy o jednu a tu samou látku. Rozdíl mezi šnupnutím krystalků a prášku je pouze v tom, že krystaly jsou při šňupnutí dráždivější pro nostní sliznici. Ovšem co se týče účinků a následného stavu, zásadní rozdíl zde není - pokud se jedná opravdu o pervitin.

Jako prevence jakýchkoli potíží, když už člověk chce užít drogu, se doporučuje užít vždy co nejmenší množství. Zároveň je vhodné různé psychoaktivní látky mezi sebou nekombinovat (včetně alkoholu), mezi užitím dodržovat dostatečný odstup (minimálně nekolik dní) a ideálně mít správný "set a setting" (set - nálada, psychický i fyzický zdravotní stav, rozpoložený, odpočatost, připravenost a setting - příjemnost prostředí, druh hudby, okolní lidi, bezpečí atd. viz náš fulltext). Více informací si můžete přečíst také zde.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality