Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Odebrání ŘP, testy bez ukázání vzorku

8.1.2017

Dotaz

Může policista odejit se vzorkem ktery my odebral odejít do vozidla a co my v tomto případě hrozí.Dne 26.11.2016 ve 23.00hod sem byl vyzván hlídkou PČR na odebrání vzorku na jiné návykové látky s kterým sem souhlasil. Po zkontrolování dokladů my policista přišel udělat stěr z čela na jiné návykové látky, po stěru policista se vzorkem na jiné návykové látky hned odešel do vozidla. Po cca 20 až 25 min policista za mnou přišel bez mého vzorku a vyzval mě na podrobení testu na alkohol ze kterým sem souhlasil a dopadl negativně, poté policista i z kolegou který seděl ve vozidle a přišel za ním když my byl prováděn test na alkohol odešli opět do vozidla, cca po 5 min opět zamnou přišel policista a vyzval mě jestli se podrobím lékařskému vyšetření že mám pozitivní test na jiné návykové látky,amfetamin metamfetamin (OPĚT BEZ MÉHO VZORKU),lékařské vyšetření sem odmítl bylo -3‘¨C a měl sem sebou ve vozidle svého psa a nenechám ho v tomto mrazu zavřeného v autě 2 až 3 hod než my bude provedena lékařská prohlídka, a také když my děla někdo test tak bych ho měl pořád vidět, že to bude trvat tak dlouho mě informoval policista, a odešel do vozidla udělat zápis že sem odmítl lékařské vyšetření. Po 20 min sem byl vyzván k podpisu protokolu kde my byl po cca 45 min konečně předložen vzorek ke zhlednutí.

32337
 

Odpověď

Dobrý den,

naše poradna se právními dotazy zabývá pouze okrajově. Můžete proto oslovit přímo anonymní a bezplatnou, drogovou Právní poradnu A.N.O. (telefonicky nebo emailem), která se obdobným tématům dlouhodobě věnuje - může Vám poskytnout komplexní informace a nabídnout varianty, jak se právně bránit.

Za nás alespoň obecná odpověď. Nevidím právní důvod, proč by PČR nemohla se vzorkem, který Vám byl odebrán, odejít od Vašeho auta (obvykle jej musí vložit do testu či testeru, který se nachází v jejich voze). Zároveň se obávám, že jste se mohl dopustit chyby, když jste se nepodrobil krevním toxikologickým testům u lékaře (i když rozumím, že to bylo ve chvíli, kdy s sebou máte psa velmi komplikované). Ty jsou totiž narozdíl od orientačních drogových testů (sliny, pot) přesné a dokážou určit množství dané látky v krvi a v případě neužití psychoaktivní látky prokázat, že řidič neřídil "pod vlivem". Pokud neabsolvujete konfirmační toxikologický rozbor krve, můžete být rovnou posuzován tak, že jste řídil pod vlivem.

Co Vám případně hrozí můžete najít v tomto článku z výše zmíněné poradny. S ní také můžete prokonzultovat případné komplikace, které by z výsledků plynuly.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality