Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin: dobře nebo špatně?

9.1.2017

Dotaz

Ahoj, chtěla bych se zeptat na pár otázek. Pervitin beru přibližně 4 měsíce, přivedli mě k tomu kamarádi. Chtěla jsem to jen vyzkoušet, protože mám zkušenost i s jinými drogami. Jenže bych řekla, že tohle mi docela ujelo, vzala jsem si znovu a znovu a bylo z toho víkendové braní. Po zhruba 2 měsících, už beru skoro pravidelně. A tky jsem si všimla, že se už objevují horší dojezdy než na začátku, před tím jsem je nepociťovala vůbec, je to možné? Taky bych se chtěla zeptat, jestli je normální píchání u srdce a celý bílý jazyk? A jestli je možné, že mám po tak krátké době, poškozené orgány? Asi bych s tím měla přestat, hlavně kvůli mému mladému věku. Zase musím podotknout, že mi drogy ukázaly úplně jiný svět. Mám pocit, že teď vidím všechno jinak a mám úplně jiné priority, než lidí v mém věku. Tu závislost a užívání, jsem asi trochu podcenila, proto jsem se dostala až sem. A ještě bych se chtěla zeptat, jestli už je u mě závislost, jasná nebo ne? Občas si říkám, že dokážu fungovat i bez toho, ale občas vážně nemyslím na nic jiného a vidím jen pervitin. V poslední době, je to víc než často. Předem děkuji za odpověď.

32336
 

Odpověď

Dobrý den Anno,

na začátek chci říct, že moc oceňuji, že si tyto otázky vůbec pokládáte a není Vám lhostejné, co se s Vaším tělem a psychikou děje a jak to případně souvisí s pervitinem.

Zdravotní obtíže jako je píchání u srdce a celý bílý jazyk nejsou normální projevy zdravého těla. S pervitinem to souviset může, už jen vzhledem k tomu, že u fungování organismu všechno souvisí se vším. Faktem je, že pravidelné dlouhodobé užívání se na organismu podepíše, je to velká zátěž pro spoustu orgánů včetně srdce. Opět ale není možné říct, jak rychle se orgány poškodí a jak moc jsou ty změny vratné. Pozitivní zpráva je, že spousta potíží se vrací do normálu, když člověk pervitin brát přestane. Těžko ale odhadnout hranici, každé tělo i psychika funguje trochu odlišně. Určitě ale platí, čím mladší člověk začne užívat pervitin, tím hůř.

To, že nyní pociťujete horší dojezdy než na začátku, je opravdu možné a celkem typické pro dlouhodobější užívání pervitinu. Stejně tak neustálé myšlenky na pervitin a nutkání užít ho znovu a znovu, což Vás samotnou přivedlo až k pravidelnému braní za dost krátkou dobu. Má svůj důvod, proč má pervitin velký potenciál psychické závislosti. Závislost se dá medicínsky definovat pomocí těchto kritérií, můžete sama posoudit, co pro Vás platí a co ještě ne.

Pokud mohu posoudit pouze z toho, co píšete v tomhle dotaze, obavy jsou na místě. Je pravda, že drogy umí člověku ukázat jiný svět a priority a umí na to „nalákat". Každopádně si za to také umí vybrat svou daň. Nic ale není ztraceno, je to z velké části na Vás, jakým směrem se vše bude vyvíjet. Kdybyste si vše potřebovala ještě více ujasnit, můžete klidně osobně navštívit některého z našich kolegů (např. Poradna Světlo).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality