Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Mononukleóza a MDMA

11.1.2017

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně mononukleózy a MDMA. MDMA jsem zatím měla dohromady třeba 4x v životě, z toho už první zkoušení drogy bylo po prodělané mononukleóze. Testy jsem v pořádku někdy už okolo září (mono jsem dostala někdy v půlce července, takže jsem jí měla relativně chvilku) a MDMA jsem měla někdy po té v zimě či na podzim, přesně už nevím. Každopádně snad pokaždé, kdy jsem takto experimentovala jsem pak ještě týden a déle byla hrozně unavená a malátná. Přisuzuji to právě prodělané mononukleóze. V únoru mě ale čekají tři akce a já bych ráda opět MDMA nejlépe na každé z nich v nějaké míře užila. Nevím ale, jak moc velký dopad to může mít na oslabená játra a vlastně i imunitu, která také není po mono úplně nejsilnější. Když jsem se ptala doktorky, co se mi stane, když si i přes to, že bych stále měla abstinovat dám alkohol (na jiné drogy jsem se jí samozřejmě neptala), pochopila jsem od ní v podstatě, že je to sice pro slabá játra zátěž, ale krom toho, že by se de facto nic stát nemělo. I přes to (a nejen proto) se drogy snažím užívat rekreačně a především s rozestupy, nejlépe alespoň měsíc. V únoru ale bude víc akcí, které chci navštívit a mám strach, jak moje játra budou reagovat na častější užívání MDMA. Chci se tedy zeptat, co se mi můžeš stát, když si po cca 5 měsících po prodělané mononukleoze dám 3x v měsíci (s velmi malými pauzami třeba v řádů dní, max. týdnu) dám MDMA. Může mi to játra na dobro poškodit? Nebo co se mi vlastně může stát? A je nějaké harm reduction doporučení, co zmírní negativní dopad na játra a mé zdraví celkově (kromě abstinence samozřejmě :D)? Například pomůže mi, když začnu třeba opět užívat ostropestřec na nějakou dobu? Předem děkuji za odpověď, BBT

32330
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a také oceňujeme, že se v souvislosti s občasným užívání MDMA zajímáte o své zdraví.

Konzumace extáze představuje toxickou zátež pro játra, která může být ještě mnohem větší, pokud látka obsahuje různé příměsi nebo látky úplně jiné (časté a nebezpečné látky vydávané za MDMA jsou popsané ZDE). Velkou zátěží pro játra a organismus by také mohlo být to, pokud společně s MDMA pijete alkohol, což výrazně nedoporučujeme.

Na otázku, co se Vám může stát, když po prodělané mononukleóze užijete 3x za měsíc MDMA, nelze jednoznačně odpovědět. Nejsme v této poradně lékaři a neznáme Váš celkový současný zdravotní stav a také záleží na mnoha jiných faktorech (množství a čistota užité MDMA, rychlost Vašeho metabolismu, kombinace s alkoholem atd.).

Častější užití MDMA během jednoho měsíce a s tím spojený životní styl (návštevy akcí) může teorieticky vést k pomalejšímu uzdravení jater a u mononukleózy je při oslabení imunity i možnost, že propukne znovu. Také je možné a pravděpodobné, že Vámi popisovaná únava a malátnost při předešlých užitích bude v tomto případě mnohem intenzivnější a nepříjemnější.

Užívaní psychoaktivních látek je vždy spojené s nějakou mírou rizika a je dobře, že pokud jste se rozhodla tyto látky užívát, tak hledáte cestu, jak to dělat co nejbezpečněji pro Vaše zdraví.

Při užívání MDMA se v souvislosti s minimalizací rizik doporučuje dodržovat pitný režim (ideálně minerální vody). Pokud jste na hudební akci, je dobré si občas sednout a v klidu odpočinout. Dále doporučujeme užívat extázi raději po malých dávkách a počkat na účinek, než si dáte další (účinek by se měl dostavit zhruba do 1 hodiny, přesto je rozumnější počkat déle, protože výše popsané rizikové látky vydávané za extázi učínkují později a může tak snadno dojít k předávkování). Důležité je také nekombinovat MDMA s jinými psychoaktivními látkami včetně alkoholu. Jak sama píšete, vhodné je i dodržování co nejdelších rozestupů mezi užitím látky, přičemž týden je málo, doporučuje se minimálně měsíc.  Další Harm Reduction tipy můžete najít např. na této stránce (v angličtině, ale ZDE je překlad).

Užívání ostropestřce a jiné dlouhodobější formy podpory zdraví a imunity (zdravá strava, fyzická aktivita, dobrá životospráva, bylinné čaje, atd.) mohou mít také velmi pozitivní vliv. Zdravé tělo bude nejspíš snášet občasné experimenty s psychoaktivními látkami lépe, než tělo se sníženou imunitou. Společně se svou lékařkou můžete pracovat celkově na zlepšení imunity.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality