Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a zdravotní komplikace?

11.1.2017

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz, bral jsem pervitin nosem od dubna 2016 do cca konce roku 2016 , původně jen 1x týdně jednu čáru , pak 3 cary za tyden a pak uz casteji treba 1gram do tydne , 2g za tyden. Od 25.12.2016 jsem se rozhodl stím přestat chci být zase jako dřív + kvůli práci, penezum, tak ze zdravotních důvodů (bolel mě hodně nos) pak že jsem nejedl a nespal když jsem to bral, taky jsem na sobě pocítil špatné nálady. Okolí neví že jsem bral a vlastně jsem se stal feťákem , nikdy jsem nepil alkohol ani nekouřil cigarety k pervitinu jsem se dostal náhodou parta kamarádů dávali si špeka (trávu) a pervitin (čáru a plecha) tak jsem nechtěl vypadat za blbce a říkal jsem si jednou proc ne a pak jsem v tom lital ani jsem nevěděl jak. Teď k mému dotazu přestal jsem , nemám na to vůbec chuť ani pomyšlení, s kamarády jsem se přestal stýkat ( stěmi co brali ) , nejhorší byli 3dny po a bez, jen jsem spal a spal , hrozný stavy ale pak bylo jen líp a líp ale ted cca po 15dni mám šílené bolesti zad + mě při dýchání boli pod pravým prsem vím že kdybych si vzal pervitin tak by bolest byla pryc ale to uz fakt nechci , nemuzu mit zdravotni komplikace z drogy?? Z počátku pomáhal ibalgin ale ted i kdyz si vezmu 2 prášky tak lek nezabira , nejak usnu v noci pri spani trpim a kolem 3-4h rano me tak silna bolest vzbudi a uz neusnu , kdyz sedim boli to o dost mene. A ted otazka kam a zda vůbec mam jit k lekari a co mam rict nechci to verejne rict a priznat se za svou životní chybu, na fetaky se kouka jako na odpad.

32329
 

Odpověď

Dobrý den Petře,

jsem rád, že jste se rozhodl od pervitinu zcela odklonit a že se Vám daří jej nadále neužívat. Váš popis přestávání i začínání s pervitinem může být zároveň poučný i pro jiné čtenáře a tazatele naší poradny, takže Vám za něj děkuji.

Co se týče Vašeho dotazu. S tím, že se za určitou dobu po ukončení konzumace pervitinu mohou vyskytnout i zdravotní dozvuky, se občasně setkáváme (vše je ovšem individuální). Někdy se mimo jiné mohou objevovat nepříjemné tělesné signály, které byly dlouhodobě "překryty" vlivem pervitinu na organismus a právě při abstinenci vše začíná být velmi intenzivní. Obecně jde tedy o reakce, kdy tělo začíná přirozeně reagovat a dává zpětnou vazbu, jak na tom je. V takových chvílích může být fajn se mu začít víc věnovat a pečovat o sebe (nikoliv opětovně užít a vše potlačit).

Z toho, co popisujete (trpím, silná bolest na hrudi atd.), bych již byl rozhodně obezřetný a pokud by potíže do chvíle než k Vám přijde moje odpověď výrazně neustoupily, tak by bylo bezpečnější raději navštívit Vašeho praktického lékaře a vše s ním probrat. Přičemž nemusíte říkat, že jste užíval pervitin, pokud se na to necítíte. Stačit by měla jasnější definice Vašich aktuálních zdravotních potíží, aby lékař mohl udělat potřebná vyšetření.

Ať je Vám co nejdříve líp přeje poradna EXTC!

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality