Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Ukončení užívání a plánované těhotenství

12.1.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat...od 18let jsem šňupala pervitin, ikdyž s velkými pauzami. Poslední rok, jsem ho jen kouřila. Od 15let jsem prakticky denně kouřila cca 2 a více gramu + Příležitostně alkohol! Ve fázi, rozchodu jsem spadla do obrovských psychických i fyzických (extrémní úbytek vahy...) problémů přikořeněných právě drogami. Našla jsem si odbornou pomoc a pravidelně docházím na odborné konzultace (terapie). Moc mi to pomohlo.Teď v lednu 21. to budou 4.měsíce co neberu. Je mi fajn, nabrala jsem 16kg. Marihuanu jsem nekouřila více než 3týdny a teď si dám max. 5"prdů" za týden. Každopádně ,kam tím vlastně směřuji: chtěla bych miminko...a zajímá mě, jak moc mě předešlé braní drog ovlivňuje v této fázi.Jak mi je mé tělo ovlivněno...Jaká jsou pozitiva a negativa...prostě vše co negativně a pozitivně může ovlivnit (po medicínské stránce) mé rozhodnuti mít miminko! Předem děkuji za odpověď..doufám, že jsem svou otázku podala jasně zřetelně

32326
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Je skvělé, že se Vám daří pervitin nebrat a marihuanu omezit a rozhodla jste se jít v životě úplně jiným směrem. Rád bych také ocenil, že k těhotenství přistupujete takto zodpovědně.

Co se týče Vašeho dotazu. Přiznám se, že bude třeba, abyste medicínskou stránku probrala již přímo s lékařem anebo v lékařské poradně, viz ZDE či ZDE (u nás bohužel není k dispozici). Zároveň by dávalo smysl navštívit Vašeho obvodního lékaře a zažádat o komplexnější zdravotní vyšetření (nemusíte říkat, že jste užívala psychoaktivní látky, pokud se na to necítíte). To by mohlo být ve výsledku mnohem více objektivní, nežli diagnostikování a odhadování "pro a proti" takto na dálku přes internet.

Za nás na závěr alespoň obecné vyjádření k vlivu braní drog na tělo ve spojitosti s plánovaným otěhotněním. Po 4 měsících již stopy pevitinu v těle nejsou a marihuanu je vhodné také úplně vysadit. Tím se dostáváte co se týče rizik na stejnou startovní čáru s ženami, které drogy neužívají.

Hlavní otázkou standardně bývá, do jaké míry by chtěla budoucí matka své tělo "pročistit" (aby byl nežádoucí vliv minimimální či nulový). Např. publikace Velká kniha o mateřství se tomuto tématu věnuje následovně: Alespoň půl roku před početím byste se měla snažit o dodržování zásad zdravého životního stylu. K němu patří dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, zdravá strava bez přejídání se, dostatek neslazených tekutin, pravidelný spánek a relaxace...". Současně také doporučuje návštívení lékaře, který by měl zjistit celkový zdravotní stav matky a zvážit případný postup.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality