Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, co pít?

15.1.2017

Dotaz

Zdravim, prosim o radu co pit k extazi. Slysel sem ze mineralky sou spatne. Tak jestli dzus, limonadu, nebo neco jineho. Jde o to aby clovek celou noc nesedel ve spolecnosti u sklenky vody. A co alkohol? Vsichni ho na ecku nebo peri piji, je opravdu tak nebezpecny nebo to neni az takova tragedie? Predem dekuji za odpoved.

32319
 

Odpověď

Dobrý den,

je fajn, že se zajímáte o harm reduction (snižování rizik) v dané oblasti. Doplňování tekutin obecně je důležitým pravidlem, které minimalizuje některé rizikové dopady konzumace MDMA. Další tipy najdete např. ZDE.

Co se týče doporučení, co ne/pít. Standardně se (v protikladu k Vašim informačním zdrojům) doporučuje pití minerálních vod s vyšším obsahem minerální látek, což je dáno tím, že po požití extáze zažívá organ­is­mus značný rozvrat látkové výměny a ztrácí důležité minerály. Nutno podotknout, že je možné zavodnit organismus průběžným a pravidelným pitím takřka jakéhokoliv nápoje (džus, limonády, čaje atd.) a nějaký zásadní rozdíl v porovnání s minerální vodou bych neočekával. Značné riziko může představovat pouze nárazové vypití většího množství nápoje a tzv. hyperhydratace, u které v kritických případech dochází k otokům mozku a kolapsu organismu.

Na druhou stranu káva nebo alkohol podporují odvodňování a zvyšují naopak riziko dehydratace s následným přehřátím organismu. Navíc riziko kombinace alkoholu a jiných drog spočívá ve větší zátěži pro játra. Záleží pak na okolnostech (síle MDMA, příměsech, dávkování, zdravotním stavu, rychlosti a charakteru metabolismu aj.) a na citlivosti uživatele vůči daným substancím, jak vysoké bude nebezpečí a nežádoucí účinky této kombinace. Obecně je ovšem možné se vyjádřit v tom smyslu, že se rozhodně vyplatí je nepodceňovat, a to i přesto, že to ostatní neberou v potaz.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality