Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, alkohol, kokain a nepříjemné stavy

21.1.2017

Dotaz

Dobry den. Jako prilezitostna uzivatelka drog sem sla minulou sobotu s prateli na party, kde jsem behem noci mela mdma a alkohol. Po navratu domu jsem sla na dve hodiny spat a po probuzeni jsme se bohuzel rozhodli pokracovat s party, mela jsem dalsi alkohol a pozdeji kokain. Nebylo ho moc, ale pri 3ti davce se mi udelalo strasne zle, krev mi zacala varit v zilach, srdce malem vyskocilo z tela, nemohla jsem se hybat a mluvit, brnela mi leva ruka. Kamaradi mi telo okamzite zacali ochlazovat ledem a dali me do studene sprchy. Po nejake dobe se moje tjelo zchladilo, ale porad prichazely silne navaly buseni srdce a valeni se krve so hlavy. Po noci, behem ktere jsem nezavrela oko jsem se rozhodla zustat nejit do prace. Behem dne jsem byla otupela, dezorientovana, s obcasnymi navaly. Nasledujici den v praci, kdyz jsem mela zvednout prvni telefon se mi strasne zpotily ruce, krev se opet zacala valit do hlavy, tlukot srdce se zvysil. Musela jsem jit domu. Doma v klidu vse bylo relativne v poradku, takze jsem se nasledujici den rozhodla jit opet do prace. Pri snidani a bezkofeinove kave to prislo opet. Sla jsem do nemocnice, kde delali ekg a rozbor krve, vse bylo v poradku a bylo mi receno pockat nekolik dalsich dni a nepit kofeinove napoje. Vcera jsem sla na veceri, kde jsem mela trosku chilli a naval se objevil znovu. Navic porad citim hlavu a zatylek v napeti. Myslite, ze to vse prece jen odezni, nebo tento sok na me mohl ponechat nasledky? Vetsinou trva 2 dny, ale toto trva uz skoro tyden a jsem z toho vystrasena. Dekuji za odpoved.

32307
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Věřím, že situace a stavy, které popisujete, musely být velmi nepříjemné a že Vás reakce Vašeho těla vystrašily.

Organismus na drogy a obzvlášť na jejich kombinace reaguje různě. Do toho často hraje roli odpočatost, výchozí fyzický a psychický stav atd. Stavy s návaly a bušením srdce byly nejspíš indikátorem, že už toho bylo pro Vaše tělo "moc". Celý popis situace na mě působí již hodně rizikově. Je dobře, že jste kolem sebe měla přátele, kteří se o Vás snažili postarat, že jste absolvovala vyšetření v nemocnici a dala si klid i od práce.

Máte pravdu, že týden je poměrně dlouhá doba. Nicméně jste zkombinovala hodně látek a delší dobu jste nespala, tím se doba stabilizace může prodlužovat. Navíc mohla mdma anebo kokain obsahovat nebezpečné příměsi (obvykle se stimulačními účinky), které mohly reakci organismu vyvolat nebo k ní alespoň přispět. Následky by měly pomalu odeznívat a měla byste se pocitově vracet do normálu. Tomu můžete napomoci dostatkem spánku, odpočinku, pestré stravy a dostatkem tekutin, vitamínů, minerálů a příjemných podnětů.

Pokud byste zažívala podobné reakce, které jste popsala (návaly, pocení dlaní, bušení srdce, napětí v zátylku a hlavě, aj.) ve stejné/vyšší intenzitě i v době, kdy k Vám dorazí tato odpověď, bylo by na místě vyhledat znovu lékaře a absolvovat další odborná vyšetření (například na neurologii). Zároveň by bylo dobré si nyní dát oddech od psychoaktivních látek a pro příště se vyvarovat podobným experimentům a kombinování.

Držíme palce, aby Vám bylo brzy lépe.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality