Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Odebrání řidičského průkazu

23.1.2017

Dotaz

Dobrý den. Před měsícem jsem byl zastaven policií ČR při cestě domů z diskotéky se svojí kamarádkou a při testech na drogy jsem takzvaně nalizal. Nepamatuji si zkratku na testeru,ale policista se mně ptal jestli jsem měl perník nebo kouli. Nejsem uživatelem drog(každodenní jízda do zahraničí za prací)a z toho důvodu jsem se podrobil testu z krve. Test na alkohol byl negativní.V pátek mi přišel doporučený dopis ve kterém stojí, že bylo zahájeno trestní řízení ve věci podezření že spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky podle paragrafu 274 odst.1 trestního zákoníku. Na základě provedeného šetření byl spisový materiál dne 17.1.2017 podle paragrafu 159a ODST.1 písm.a) trestního řádu odevzdán k projednání přestupku na Magistrát. Známému na diskotéce zdrogovali jeho přítelkyni a možná se to stalo i u mně, ale pití jsem vypil já a ne moje kamarádka. Lze se ještě nějakým způsobem bránit proti odebrání řidičského průkazu v případě pozitivního testu z krve? Předem děkuji za radu.

32304
 

Odpověď

Dobrý den Jiří,

varianty jak se právně bránit je možné probrat s kolegy z anonymní bezplatné drogové Právní poradny A.N.O., která se na tuto problematiku dlouhodobě specializuje. Je možné jim napsat email ppano@asociace.org anebo zavolat telefon 222 582 932.

Momentálně vnímám jako důležité to, že jste podstoupil laboratorní testy z krve (orientační drogové testy totiž nejsou 100% spolehlivé a mohou vykazovat tzv. falešnou pozitivitu). Laboratorní testy jsou přesné a mohou prokázat, že jste pod vlivem psychoaktivních látek neřídil. Primárně je tedy třeba počkat si na jejich výsledek a na základě toho dále jednat.

Zároveň si říkám, že je málo pravděpodobné, že by Vás na diskotéce někdo "zdrogoval", aniž byste to nezaznamenal. Lze očekávat, že byste měl v takovém případě výrazněji změněné vnímání, obzvláště pokud žádné drogy neužíváte.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality