Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Bratr a testování na drogy

25.1.2017

Dotaz

Dobrý den, můj bratr zhruba rok požíval pravidelně na akcích extázi a poté byl zhruba 3 až 4 měsíce uživatelem pervitinu, který šňupal. Jen pro doplnění dále užíval marihuanu a také léky na bázi diazepamů, aby mohl usnout i po požití stimulujícího pervitin. Poté prošel detoxem a nyní už je opět doma. Vzhledem k narušené důvěře mu děláme testy z ranní moči, které jsou běžně dostupné v lékárně nebo na internetu (testy na proužku). Od té doby co je doma mu již testy na metamfetamin (pervitin) a extázy vychází negativně. Ovšem před zhruba 3 týdny se stalo, že papírek, který je citlivý nejen na metamfetamin, ale i na amfetamin vyšel pozitivně. Druhý test pár dní potom byl již pouze na amfetamin opět pozitivní, ale proužek vedle zobrazující metamfetamin negativní. Bratr tvrdí, že samozřejmě nic takové neměl. Četla jsem, že obě látky si jsou strukturně i co se týká účinku velmi podobné, nicméně amfetamin není pro náš trh až tak běžným zbožím. Zajímalo by mě tedy, zda - li je přítomnost amfetaminu v moči důsledkem dlouhodobějšího užívání pervitinu a extáze nebo musí být amfetamin konzumován, aby byl test pozitivní. Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu. Přeji hezký den.

32300
 

Odpověď

Dobrý den,

metamfetamin (pervitin) a amfetamin jsou si opravdu podobné nejen účinky, ale i chemickým složením. Některé orientační testy tedy nerozlišují, o kterou látku se jedná a vyjde pozitivní obojí. Pokud jsou ovšem použity orientační testy přímo na amfetaminy, reagují na amfetaminy. Vzápětí ovšem musím dodat, že orientační testy nejsou bohužel zcela spolehlivé a někdy mohou být tzv. falešně pozitivní. Například se to stává, pokud testovaný užil nějaké léky (např. s pseudoefedrinem) nebo jiné látky podobné testované droze, nebo může test reagovat při některých onemocněních ledvin a podobně.

Co se týče výsledků testů při užívání pervitinu či extáze, je klidně možné, že pervitin i extáze obsahují látky, které vyjdou v orientačním testu pozitivně na amfetamin. V současné době totiž drogy obsahují nejrůznější příměsi. Co je však dobré mít na paměti, tak všechny tyto látky se drží v těle jen po určitou dobu. Tyto detekční doby a další informace můžete najít v naší tabulce. Pokud by tedy bratr neužil pervitin ani extázi delší dobou než týden, neměly by se ukazovat ani v testech, a to ani na pervitin, ani na extázi, ani na amfetamin. Pokud se tedy nejedná o variantu falešně pozitivního výsledku. V podstatě až toxikologický rozbor krve nebo moči může potvrdit nebo vyvrátit výsledek orientačního testu.

To je bohužel úskalí používání orientačních testů, že mají své limity a někdy přinesou více otázek než odpovědí. Přesto chápu, že po bratrovi testy vyžadujete, když mezi vámi byla narušena důvěra. A snad i právě proto by mohl být vhodný ještě další kontakt s odborníky. Můžete navštívit společně s bratrem nebo klidně jen někteří členové rodiny například toto centrum, kde Vám rádi zodpoví i další otázky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality