Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, následky, prožívání

29.1.2017

Dotaz

Ahoj, mám myslím velice specifický dotaz a protože mám málo času, přiznávám se že jsem forum jen proletěl, pokud se pletu ... omlouvám se. A sice před 12-9 lety jsem kouřil marihuanu, nic extra jednou za 14dní až třikrát do týdne jsme s kamarádama hulili, myslím že to většinou neměli moc obsahu THC nicméně ... Asi po dvou letech mě to už postupně nebavilo a už jsem přemýšlel že s tím aj seknu, závislost jsem neměl, nikdy jsem zato neplatil, kamarádi z intru se postupně rozutekli do světa nebyl duvod púokračovat. Shruba u konce jsem začal mít pocit žemoje psychika a tojak funguje moje uvažování, se hodně změní a během měsíce jsem měl křeče, uzkosti, i týden v kuse průjem, neustále z něčeho strach, studené nohy a ruce, že jsem i po dvou letech na to, musel nosit v létě rukavice, špatné soustředění a paměť, mám problémy s erekcí když objeví holka se mnou v posteli (prostě mě to nebaví), zmatek v hlavě, předvikládávání si všeho co chci udělat a křeč dokud to neudělám že to musím udělat přesně jak jsem si řekl a pak stejně zapomenu. Zkrátka všechno v hlavě naopak. Vlastně i po těch 9letech mě to asi z 50-60% zustalo a nevím co s tím, byl jsem u psychiatra aj psychologa a ti mě vubec nepomohli. Jednou jsem se svěřildoktorovi že to cítím jako po těch 3letech postupné zanášení organismu "špínou" kterou ta marhuana v sobě má a tělo pak reaguje takhle, a řekl ano přesně tak to je i když je ale marihuana lehká droga, vy máte citlivý organismus. Moje otázka je prostá, jsem abstinent a nekuřák, neflámuju a posledních několit let piju jen vodu z kohoutku nebo neperlivou...nic z toho nepomáhá. Máte prosím prosím nějakou radu jak mi pomoct?

32289
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a za to, že jste se svěřil s Vaším příběhem a s problémy, které Vám marihuana způsobila.

Rozumím tomu, že Vás trápí následky, které po zkušenostech s marihuanou pociťujete. Máte pravdu, že citlivým jedincům může marihuana velmi zkomplikovat život i psychické prožívání. Je super, že se s tím snažíte bojovat, zkoušel jste využít pomoc psychiatra, psychologa a mluvil o tom s doktorem.

Asi neexistuje univerzální rada, které by pomohla každému, ale v podobných situacích se obvykle vyplácí dlouhodobá práce na sobě právě ve spolupráci s kvalitním psychologem, psychoterapeutem nebo psychiatrem. Je vždy podstatné ho vybírat nejen podle odbornosti, ale i podle toho, jak Vám sedne lidsky (více viz tento článek). Pokud Vám ti, které jste vyzkoušel, nepomohli, neznamená to, že Vám nepomůže někdo další. Někomu také pomáhá najít další "spolubojovníky", kteří se potýkají či potýkali s něčím podobným, ať už v rámci diskuzních fór nebo podpůrných skupinových setkání. Někdy také pomáhá jenom tyto věci sdílet - mít možnost o svých myšlenkách, obavách a pocitech mluvit s někým blízkým, kdo pro to má porozumění a komu je možné důvěřovat.

Marihuana opravdu někdy může vyvolat psychické obtíže nebo onemocnění, které přetrvávají dál po jejím vysazení, i proto je dobré neopomíjet spolupráci s pomáhajícími odborníky, kteří se na oblast drog a léčení psychiky specializují. Můžete je vyhledat na této Mapě pomoci.

Ačkoli se jedná weby pro lidi, kteří zrovna přestávají, nějaké informace se můžou hodit i Vám: najdete je zde a zde.

Přejeme Vám, aby Vám bylo lépe!

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality