Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Policejní testy na drogy, řízení

8.2.2017

Dotaz

Dobrý den, měl bych dotaz k policejním testům na drogy. Rád bych věděl, jak to chodí, než vyjedu na silnici a bude průšvih. Občas si dám Extázi, nebo THC. Co jsem se tak dočetl v článcích, na které jste již odpovídali, policie nejběžněji používá testy na sliny popř. pot. Dle tabulek, které máte na webu se Extáze udrží ve slinách cca 24 hodin. THC 12-48 hodin. Chtěl bych se zeptat. Když si člověk dá 3 extáze za noc, prodlužuje se doba ve slinách? A jak? Prodlužuje se od poslední extáze (poslední si dám o půlnoci v pátek, takže můžu teoreticky o půlnoci v sobotu řídit), nebo se to třeba trojnásobí? To znamená dám si tři extáze, takže nemohu tři dny řídit. Občas si dám v pátek 3. Zajímalo by mě, kdy mohu opět řídit. U THC v podstatě to samé. Dále by mě zajímalo, jestli policisti rozlišují, jestli je řidič stále pod vlivem, nebo jen jestli má drogu v krvi. Příklad. Dám si v pátek. Logicky už budu v sobotu odpoledne střízlivý. Pojedu třeba v sobotu večer, nebo v neděli ráno a nalížu. Vezmou mi hned papíry, nebo vezmou v úvahu, že jsem nejel pod vlivem, ale měl jsem to pár dní zpět? Což je další dotaz. Dokážou to vůbec z krve poznat? Jak je to dlouho, co jsem to měl? Tráva to stejné. Mohu si večer dát brko a ráno třeba řídit? Vím, že je to hodně otázek, ale myslím si, že to hodně shrne a dost lidem to dá odpověď. Předem děkuji za odpověď

32269
 

Odpověď

Dobrý den,

oceňuji, že se snažíte předem informovat na možné důsledky řízení pod vlivem drog a na dobu, po kterou byste řídit neměl.

Dobu detekce marihuany i extáze (MDMA) můžete nalézt v této tabulce. Musíte však brát v úvahu, že uváděné doby detekce jsou orientační. Velmi záleží na frekvenci užívání, čistotě, síle či množství užité látky, fyzické konstituci, zdravotním stavu atd. Při užití větší dávky (více tablet apod.) se doba účinků a tudíž i detekce prodlužuje. Ne nutně to však musí být přesné násobky doby účinků a detekce při jednorázovém užití. Lze jen těžko odhadnout, jak dlouho to bude právě u Vás.

Pokud nastane situace, že jste při jízdě podroben silniční kontrole policií, je třeba brát v úvahu, že existují dva typy testů. 1) orientační slinné testy, které obvykle využívá dopravní policie a které zjišťují pouze přítomnost dané látky ve slinách. 2) toxikologické testy z krve, které obvykle policie požaduje hned po pozitivním orientačním slinném drogovém testu a které následně zjišťují tzv. aktivní a pasivní metabolity THC či MDMA v krvi. Pro odlišení, zdali byl testovaný "pod vlivem" či nikoliv, je zásadní výsledná hodnota aktivních metabolitů dané látky v krvi, které lze naměřit přibližně 12 - 24 hodin od poslední konzumace marihuany a extáze. U užití většího množství by bylo bezpečnější posunout onu horní hranici detekce ještě o několik hodin. Pokud odmítnete podstoupit toxikologické testy z krve, budete posuzován podle výsledků slinných testů, jako byste řídil pod vlivem drog.  Pokud se domníváte, že byl zachován dostatečný odstup od konzumace a toxikologie by mohla dopadnout ve Váš prospěch, vyplatí se na testy do nemocnice rozhodně jet.

To, jak bude policie postupovat s odebráním řidičského průkazu, záleží vždy na konkrétní situaci. Někdy k tomu může dojít hned po slinném testu a pak řidič musí čekat až na výsledky testů z krve, jestli ho očistí. Většinou ale pokud řidič není viditelně pod vlivem a spolupracuje, tak mu je řidičský průkaz ponechán a jeho případné odebrání se řeší až po výsledcích laboratorních testů.

Zde naleznete ještě podrobnosti k řízení pod vlivem návykové látky, sankcím a hraničním hodnotám metabolitů. A pro detailnější informace z právního hlediska můžete oslovit bezplatnou drogovou právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality