Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy v nemocnici, etika

13.2.2017

Dotaz

Dobrý den, po dvanácti hodinové směně jsem probděla celou noc. Byla jsem asi moc přepracovaná nedařilo se mi nejdříve usnout kvůli jednomu konfliktu který se mi stal v práci a nad kterým jsem neustále přemýšlela až jsem pak spánek asi překonala a až do rána jsem byla vzhůru. Druhý den jsem jela do nemocnice s tím že se mi točila hlava, cítila jsem celkovou slabost, sucho v ústech, rychlé bušeni srdce. Při testech krve mi zjistili anemii. Dávalo to smysl, protože jsem už předtím pozorovala podivné příznaky a únavu, ale tím celkovým vyčerpáním sem tomu asi nahrála do karet. Převezli mě na lůžkové kde mi následně udělali testy z moči a zjistili přítomnost amfetaminů. Nikdy jsem žádné drogy nebrala ani nikdy brát nechci. Obvinili mě že beru beru drogy a anemii mám z toho. Dělali mi i krevní testy ale výsledek mi nepřišli říct přímo. Jen jsem slyšela jak si na chodbě povídají že jsem čistá. Paní doktorka tedy přisla s tím že je to všechno moje vina a ještě mi napíše ten den propoušťecí zprávu z nemocnice. Byla jsem opravdu naštvaná dívali se tam na mě všichni jak na feťačku a já nevěděla jak se mám bránit a vysvětlit že o drogy zájem nemám. Je možné aby mi vyšly pozitivní testy na amfetamin z moči? Nepřipadá vám to z jejich strany trochu neetické?

32260
 

Odpověď

Zdravíme Viki,

začnu odpovědí na Vaší poslední otázku. Ano, takové chování nám neetické přijde. Vlastně by nám to chování přišlo neetické, i kdyby byly pozitivní oba dva testy, ale to je již téma na jinou diskusi.

Co se týče pozitivního testu na metamfetaminy z moči. Z toho, jak vše popisujete, by mohla hrát roli varianta, že Vám byl administrován napřed orientační drogový test. U toho typu testů je vyšší pravděpodobnost tzv. falešné pozitivity (a jeho spolehlivost tak nebývá 100%). V případě amfetaminů ji může způsobit celá řada faktorů, např. viz TENTO text.

U následného testu mohlo jít o toxikologickou analýzu krve, která bývá detailní a spolehlivá, proto vyloučila užívání amfetaminů.

Jednání, kdy Vám nikdo nebyl schopen přímo říct, že druhý test pozitivní nebyl (jinými slovy, že jste čistá) a kdy se na Vás personál díval skrz prsty považuji za lidské pochybení a neprofesionální jednání (jak již jsem ale napsal, stejně bych to vnímal, i kdyby byly testy pozitivní).

Pokud byste měla zájem o dodatečnou zpětnou vazbu na nemocniční péči, je možné podat na uvedené oddělení písemnou stížnost (např. k rukám primáře), případně je možné zkusit vše probrat také s právní poradnou A.N.O..

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality