Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Počet testů PČR

17.2.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik testů může police dát při dopravní prohlídce. Jelikož přítel hulí, tak si pořídil sprej, který změní ph v puse, tudíž nenalíže. Ale ve spreji je alkohol, takže když mu dají dýchnout, tak něco málo nadýchá, tak požádá ještě o jeden test po 5 minutách, kde už bude pod hranicí opilosti(0,25). Zajímalo by nás kolik testů teda mohou dát, jelikož jsme to nikde nenašli. Předem děkuji za odpověď.

32253
 

Odpověď

Dobrý den,

ohledně počtu testů by bylo nejlepší se zeptat přímo PČR. Například na některých z informačních telefonních linek. Případně můžete položit dotaz do anonymní drogové Právní poradny A.N.O. Podle nás počet testů nemusí mít limit a je to na uvážení konkrétních policistů, kteří přítele zastaví.

Sprej navíc neovlivní to, že pod vlivem marihuany (s aktivními metabolity v krvi nad hranicí 2 ng/ml) je řízení trestné.

Váš dotaz vzbuzuje také hodně hypotéz. Některé Vám napíšu. Sprej nemusí fungovat a slinný test bude pozitivní na THC. Dechová zkouška zjistí alkohol v dechu, což může vést k tomu, že přítele vezmou na krev (toxikologický rozbor), kde mu najdou THC v krvi. Při možnosti, že bude test na alkohol zopakován, nemusí při druhé dechové zkoušce nadýchané množství alkoholu klesnout pod 0,25 a Váš přítel přijde o řidičák za alkohol. Navíc hranice 0,25 není fixní, záleží na zvážení konkrétního policisty a obvykle následuje právě vyšetření krve, které určí, zda hladina klesla a opět hrozí, že THC v krvi najdou. Test může vyjít falešně negativní na THC, což se běžně stává a pokud přítel následně nepojede na krev, nebude mít šanci prokázat, že neřídil pod vlivem THC. Past je pak v tom, že pokud na krev pojede, THC mu tam potvrdí. Zároveň přítel může vzbudit podezření tím, že bude vyžadovat další testy s odkazováním se na to, že mu alkohol určitě klesne a zároveň nebude mít vysvětlení pro to, jak se alkohol do těla dostal.

Jediným osvědčeným způsobem jak nenalízat, je podle nás dodržení dostatečného časového odstupu (24-48 hodin) od posledního užití marihuany než člověk sedne za volant.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality