Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Sankce za držení marihuany

19.2.2017

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně sankcí za držení marihuany. Včera u mě při kontrole PČR bylo nalezeno cca 0.3g marihuany (pčr vzorek ani po vyžádání nezvážila a celkově byl jejich postup velice zajímavý). Ještě před prohledáním, celé naší skupince oznámili, že pokud něco najdou dostane dotyčný 5000,- na místě. Po vyndání všech věcí z kapes, jeden z přísušíků sám otevřel a prohlédl peněženku, ve které našel zmíněné množství drogy. Začali tedy sepisovat protokol a chtěli uložit pokutu 5000,- nečež jsem tedy řekl, že celou věc chci předat do správního řízení. Chci se zeptat co tedy dále čekat? Jaká hrozí sankce? §30 ještě v v přestupcích nemám. Děkuji za odpověď.

32250
 

Odpověď

Dobrý den,

0,3 gramu marihuany by dle legislativy ČR mělo být řešeno ve správním řízení jako přestupek (podle § 30 písm. j zákona č. 200/1990 Sb.) držení malého množství omamných a psychotropních látek (hranice většího než malého množství u marihuany je 10 g sušiny). Způsob, jakým podle Vašeho popisu postupovali policisté (výše pokuty, provedení osobní prohlídky a to, že nepřevážili množství nalezené marihuany), považujeme za sporný.

Proto doporučuji vše probrat v bezplatné anonymní drogové Právní poradně A.N.O., která se dlouhodobě zabývá právními otázkami spojenými s drogovou problematikou. V této poradně můžete telefonicky nebo po e-mailu probrat, jak postupovat a co Vás čeká.

Podle našich zkušeností můžete nyní očekávat, že proti Vám bude zahájeno správní řízení. O zahájení tohoto řízení byste měl být písemně informován. Ve správním řízení Vám s největší pravděpodobností bude uložena pokuta až do výše 15 000 Kč. Proti rozhodnutí vydanému ve správním řízení se můžete bránit například podáním odvolání, viz tento článek.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o velmi malé množství, netroufáme si spekulovat, jak vysokou pokutu dostanete. Zároveň vždy záleží na místě, kde bude správní řízení probíhat a na lidském faktoru - tedy na tom, kdo bude ve správním řízení figurovat. To můžete též probrat ve výše uvedené právní poradně.

Zdraví poradna EXTC

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality