Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Sestra závislá na heroinu

23.2.2017

Dotaz

Dobrý den. Chtěl bych Vás touto cestou požádat o radu jak postupovat. Moje sestra je závislá na heroinu. A to ne na lecjakém heroinu, ale na heroinu o čistotě pohybující se často kolem 80% /čerpám z policejního protokolu, který po zadržení, kdy u sebe látku měla, obdržela/. Předpokládám, že si dokážete představit to čiré zoufalství, které takováto závislost nese. A to nejen pro ni, ale i pro nás všechny, kteří ji ještě stále máme rádi. Když bojovala s běžným heroinem, byla schopna absolvovat detox, léčbu, komunitu a vydržela i několik let nebrat. Teď z detoxu odchází hned po nástupu, i když dostane několik tablet 8mg Suboxonu, tvrdí, že jí to nepomůže ani na snesitelnou úroveň. To ale není smyslem mého dotazu, protože si jsem jistý, že bude li muset, vydrží mnohem víc, než sama tuší. To, co mě zajímá, je zdroj tohoto extrémě čistého heroinu. Vyrábí jej osoba v domácích podmínkách v první řadě pro sebe a v druhé řadě jím "uživí" kolem 4-5 dalších závislých, kteří té osobě takto "vydělávají" na nadstandartní živobytí. Mezi ty další závislé patří i má sestra. Je mi jasné, že ta osoba není v ČR jediná, která toto dokáže, nicméně dle dostupných zdrojů není podobných "ohnisek" na našem území mnoho, vesměs se jedná o velmi uzavřené skupiny lidí a nebude nikterak snadné se k nim dostat. To uvádím proto, že jsem došel k závěru, že pokud by její současný zdroj heroinu zanikl, nemusela by být schopna si ihned najít náhradu a byla by nucena s tím přestat. Když už nic jiného, vyčistila by si hlavu a dostala by alespoň šanci se případně rozhodnout jinak, jestli mi rozumíte. A teď k jádru dotazu. Ta osoba drogu vyrábí z léku Vendal retard, který sama dostává předepsaný od svého lékaře, prý snad jako opiátovou substituci. Podařilo se mi zjistit jméno toho lékaře, je to celkem kapacita a pochybuji, že by věděl o tom, jak je s léky od něj nakládáno. Myslíte si, že bych mohl za tím lékařem zajít a přednést mu svůj problém tak, jako ho píši Vám? Co když mě nebude chtít poslouchat? Co když si bude myslet, že si vymýšlím? Co když mi řekne, že se pletu do věcí, do kterých mi nic není? A nepletu se vlastně do věcí, do kterých mi nic není? Přál bych si totiž, aby pan doktor té osobě přestal ten lék předepisovat... Pak by totiž nemohla vyrábět tak silný heroin. A sestra by ztratila zdroj, který ji tak šíleně devastuje.. Co myslíte, jak postupovat? A postupovat vůbec? Děkuji Petr.

32242
 

Odpověď

Dobrý den Petře,

děkuji za Váš dotaz. Předem bych chtěla ocenit, že jste se obrátil na naši poradnu. Z toho co píšete, cítím, že máte o Vaši sestru starost a rád byste jí pomohl. Přemýšlíte tedy nad tím, zda by bylo možné ji nějakou cestou „odříznout“ od zdroje heroinu, díky čemuž by podle Vás měla příležitost přehodnotit svůj dosavadní život s drogou a mohlo by jí to nasměrovat ke změně.

Píšete, že Vaše sestra užívá drogu o velmi vysoké čistotě, vyrobenou z léku Vendal. K tomu se nabízí podotknout, že zneužívání léků na předpis se mezi závislými uživateli rozšiřuje a tyto léky nemusejí vždy pocházet přímo od lékaře, ale mohou být nakupovány také na černém trhu. Existuje tedy možnost, že lékař, kterého podezříváte, se žádného nadměrného předepisování daného léku nedopouští. Na druhou stranu se ale bohužel stává i to.

Nepíšete, kde a jak jste informace o původu látky, kterou Vaše sestra užívá, získal. Pokud však máte důvodné podezření, že dochází ke zneužívání předepisovaných léků a následně také k trestné činnosti spojené s výrobou a distribucí drog, nabízí se varianta obrátit se přímo na policii a sdílet s nimi všechny informace, které máte. Přímá konfrontace s lékařem by mohla vést ke konfliktu a těžko říct, jestli byste něčeho dosáhl.

Rozumím Vaší snaze sestře co nejvíce pomoci a vytvořit pro ni šanci, aby se mohla rozhodnout jinak. Ještě mě napadá, že je potřeba připravit se i na variantu, že ani „odstřižení“ od zdroje nedonutí Vaši sestru změnit svůj život směrem k abstinenci. Takovéto rozhodnutí je obvykle plně v rukou závislé osoby a vnější vlivy na něj nemají velký dopad.

Na závěr bych ráda dodala, že život vedle blízké osoby závislé na drogách je náročný a může Vás vyčerpávat. Při poskytování podpory pro nejbližší, kteří užívají drogy, je zásadní určit si vlastní limity a hranice podpory, kterou jim chcete a můžete dávat. Další postup můžete probrat například v této poradně. Pomoci může také kontakt s osobami v podobné situaci. V České republice existují podpůrné skupiny pro rodiče a blízké, kde můžete o svém problému mluvit nejen s odborníky v oblasti závislostního chování, ale také s lidmi kteří prošli či procházejí stejnou situací. Zde je odkaz na pražskou skupinu.

Hodně sil přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality