Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Spolubydlící užívající pervitin a alkohol

24.2.2017

Dotaz

Zdravim, bydlim s bratrankem na byte, a vim ze raz za nejaky cas bere pervitin, bylo to casteji, ted je to asi kazde tri mesice.... sam jsem mu ich ze zacatku splachoval do zachoda... ako by som mu mohol pomoct, protoze stale a vsude pred kazdym obvinuje mne, ja uz nevim ako se mam obhajovat, ma zachvaty vzteku a je casto agresivny, nekolikkrat volal na mna policii, a musel jsem na noc ostat na ulici, protoze najem je psany na neho a ja nemam kam jit.... rodice taky uvazovali ze ho daji na leceni, no on by musel s tym souhlasit, no samozrejme vsede rozprava ze nic nebere a nechce si to priznat. Jeho nalady se nedaji zvladat. Taky isty problem ma s alkoholem, kdyz si vypije jen pivo, uz je z neho iny clovek a stale cekame co udela.... skousel jsem po dobrym i zlym a nic nefunguje... nejhorsie je ze stale ma potrebu bavit se o drogach, vyhledava i take lidi... co s takym clovekem? Dekuji moc za radu, jak mu pomoct..... kazde tri mesice mi take rozbiji telefon, neda se to ocekavat dopredu co udela... uz mu to rikalo vic lidi, no on ma moooc velke ego a mysli ze ma jedinej rozum, ze ostatny si delaji srandu.... co s nim?

32239
 

Odpověď

Dobrý den Eriku,

děkujeme za oslovení naší poradny. Píšete o velmi náročném spolubydlení s bratrancem užívajícím pervitin (a jiné psychoaktivní látky), který je stále více nečitelný a nevyzpytatelný. I přes Vaše snahy mu nějak domluvit se situace nelepší a jste nadále svědkem enormních výkyvů nálad, záchvatů agresivity, obviňování a útoků na Vaši osobu. Aktuálně již nevíte, co si s ním počít. Rád byste věděl, co s ním.

Předně bych chtěl ocenit Vaši odvahu a snahu vše začít nějak řešit. Z Vašeho popisu je bratrancovo chování jednoznačně za hranou a říkám si, jak muselo být náročné něco takového vydržet.

Co se týče konkrétních rad ohledně bratrancovi podpory v případném ukončení užívání návykových látek. Obvykle platí, že není možné zachraňovat někoho, kdo to nechce. V takovém případě je pak cesta ke změně obtížnější a komplikovanější. Co je možné konstruktivně udělat, je především jasnější nastavení Vašich vlastních hranic vůči chování blízkého a jeho komunikaci (jinými slovy mít představu o tom, co jste ochoten ještě snést, co už ne a kde máte své limity v rámci tolerování nepřátelského chování vůči Vaší osobě). Zároveň může být smysluplné jemně zesílit a dávat najevo Vaše obavy a strach o bratrance a zvědomovat mu to, co již delší dobu pozorujete (pokud možné klidně, upřímně a bez obviňování). Je pak na blízké osobě, jestli se rozhodne podanou ruku přijmout a na Vás, jak budete reagovat, pokud by nedošlo k žádné změně (zdali se budete snažit dál bratranci pomáhat anebo ne). Často až teprve ve fázi, kdy bude bratranec změně nakloněn (a když si začne uvědomovat problém a Vaši snahu mu pomoci) je možné být nějak nápomocný (např. ve vyhledání odborníků z oblasti léčby závislostí, předání kontaktů či jejich společném navštívení atd.).

Závěrem bych chtěl podpořit především Vás, abyste situaci nenechal zajít ještě dál a nadále zkoušel intenzivně přemýšlet o možnostech, jak se "neutopit" společně s bratrancem. Někdy např. bývá zcela legitimním postupem jasné vymezení vůči destruktivnímu chování člověka, který má problémy s drogami a aktivní práce na odloučení, vytvoření vlastního spokojeného života a bydlení (nezřídka se stává, že až takový rozhodný a pevný signál může blízkému ukázat, že se opravdu něco děje a že postupně ztrácí své dosavadní jistoty a důležité vztahy).

Budete-li mít zájem, tak Vám v dalších úvahách a nasměrování mohou pomoci kolegové z brněnského Terapeutického centra, s kterými lze domluvit bezplatnou konzultaci a vše detailněji probrat, viz TENTO odkaz.

Pro případnou inspiraci můžete využít také TENTO text (viz 10 rad jak vést konstruktivní rozhovor), který se věnuje komunikaci s blízkou osobou, která má potíže s užíváním psychoaktivních látek. Další informace můžete najít také v těchto příručkách (zejména 1. a 2. v pořadí).

Hodně sil přeje poradna EXTC.

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality