Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, chronické užívání, testy

27.2.2017

Dotaz

Zdravím Vás všechny, jsem pravidelný uživatel cannabis a k užívání používám vaporizaci. Denně použiji maximálně 1 gram cannabis a jsem uživatelem zhruba 10 let. Jsem taktéž čerstvý řidič - zhruba 4 měsíce. A po delší diskuzí s přáteli jsem pochopil jak moc málo toho vím ohledně drogových testů. Zásadně nikdy nejezdím po použití drog (alkohol, cannabis), používám je večer a po řízení. Ráno se vždy cítím střízlivě a nemám žádné příznaky, že bych mohl být pod vlivem, pokud ano tak neřídím. Když řídím jsem si zcela vědom, že jsem střízlivý a že mé jednání není jakkoliv ovlivněno omamnými látkami. Chci se zeptat zda je možné, že budu pozitivní na orientačním testu a zda budu i pozitivní na krevním testu (Tabulku jsem si pročetl). Jde mi o to, že jsem bych se kategorizoval jako silný anebo chronický uživatel cannabis. Dle různých tabulek na internetu my víceméně vyšlo, že bych byl pozitivní v obou testech, jak orientační, tak i krevní.

32234
 

Odpověď

Dobrý den,

máte pravdu, že v případě dlouhodobého užívání většího množství marihuany se doby detekce mohou vyšplhat na horní hranici a že se v takovém případě vyplatí raději neriskovat a brát tento předpoklad v potaz.

Např. u orientačních drogových testů ze slin může být marihuana naměřena i několik dnů po posledním užití (napsali jsme na dané téma TENTO edukační text). Zcela zásadní je ovšem následná toxikologická analýza z krve (v nemocnici), kterou obvykle policie požaduje hned po pozitivním orientačním slinném drogovém testu a především rozlišení tzv. aktivních a pasivních metabolitů THC v krvi. Teprve díky jejich přesným hodnotám je možné spolehlivěji odlišit zdali byl testovaný v době řízení "pod vlivem" či nikoliv, přičemž hlavní je výsledek aktivních metabolitů (viz TATO tabulka), které lze v krvi naměřit přibližně po dobu 12 - 24 hodin od posledního užití marihuany. Nutno opět podotknou, že při užití většího množství či frekventované, dlouhodobé konzumaci je bezpečnější posunout hranici zjistitelnosti raději ještě o několik hodin.

Skutečně by Vám tedy mohly vyjít pozitivně jak orientační, tak krevní testy. A to i druhý den po užití a i když se cítíte střízlivě. Oceňuji nicméně Váš zodpovědný přístup k řízení. Nabízí se varianta zakoupit si pro vlastní použití orientační test a vyzkoušet si, po jaké době od posledního užití marihuany Vám test vyjde už negativní.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality