Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Policejní testy, falešná pozitivita, odebrání ŘP

3.3.2017

Dotaz

Dobrý den, včera mě stavila 2x hlídka PČR, první kontrola proíhala tak, že mě vyzval ihned na dechovou zkoušku a ani nepožádal o doklady a když jsem je vyndával z kapse koukal na mě, co mu to vůbec dávám. Skoro se na to ani nepodíval, nic jsem nenadýchal a jel jsem odvést kamarády. Za chvíli jsem jel domů a zahledl je, jak čekají ve směru, kterým pojedu. Po nějaký době mě zastavili cca 5 minut s majákama a znakem STOP. Jenom, co vystoupil policista držel v ruce test na drogy. A tak jsem se tomu podrobil. Ovšem tu nastává ta záhada. Při první kontrole měli rozdělaný test na platu v kufru po kterým se natahoval, že mi ho dá, ale nechal mě jet. Co jsem, jak nese test byl rozbalený. Po sejmutí potu jsem čekal. Byl jsem nervozní, protože před 22 hodinami jsem měl 3 potahy marihuany. Tak jsem jenom čekal na čárku u THC, ale nic naopak mě vyjela čárka u meth a amfeth. V životě jsem tuto drogu si nevzal a ani v ruce nedržel. Jenže pak mě napadlo, že jsem pil jednom člověku, co to měl den zpátky a to z druhého okraje sklenice. Je možné, že se mi něco do těla dostalo? Protože pokud to neukázalo marihuanu, kterou jsem pouřil před 22 hodinami tak na tom se mi něco nezdá. Samozřejmě v stresu a nátlaku jednoho z policajtů mě dohnal k tomu, ay jsem testy na krev a moč odmítl, že to tam je na 90% po dobu 6 dní. Sám nevím, co je na tom pravdy. Tak mě zadrželi řidičák a po 3 měsících mě přijde rozhodnutí a pokuta. Lze s tím něco ještě dělat neo je pozdě? Na internetu je psáno hodně článků. že lidem to taky naměřili a nikdy to neměli.

32227
 

Odpověď

Dobrý den,

bohužel se setkáváme s podobnými případy, kdy je řidičské oprávnění odebráno na základě orientačního testu člověku, který nebyl pod vlivem drog. Stejně jako píšete Vy, že Vám v orientačním testu vyšel pozitivní výsledek na metamfetamin / amfetamin, který jste nikdy neužil. Tyto testy mohou skutečně někdy vycházet tzv. falešně pozitivní, a to z různých důvodů. Například pokud člověk užil nějaké léky, které obsahují podobné látky, nebo trpí některým onemocněním ledvin či jater a podobně. Pokud jste pil ze sklenice po člověku, který užil pervitin den předtím, tímhle způsobem se Vám do těla dostat nemohl.

Zásadní v těchto situacích bývají právě laboratorní testy z krve, které jednoznačně prokážou, zda člověk byl nebo nebyl pod vlivem nějaké drogy. Marihuana by Vám v těchto testech mohla, ale také nemusela vyjít pozitivně, pokud jste užil jen malé množství před 22 hodinami. Testy sice už nelze opakovat, ale můžete zvážit případnou právní obranu ještě s právníky, a to na základě tvrzení, že ze strany policie došlo k možné manipulaci s testem, k nátlaku a podání matoucích informací. Doporučuji obrátit se na kolegy z bezplatné drogové právní poradny A.N.O., se kterými můžete probrat další kroky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality