Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA a odlišné účinky na dva lidi

6.3.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěl bych se zeptat: jednou jsme si dali s přítelkyní oba mdma (v podobě rozdrceného krystalku), já běžnou dávku cca 100mg, ona, protože to ještě nikdy nezkoušela a chtěla nejdřív zjistit, co to s ní dělá, dávku zhruba poloviční. Tohle "konkrétní" mdma jsem měl již ozkoušené, dávku jsme si brali z "balíčku", který jsem už několikrát zkoušel a účinky to na mě mělo stejné. U přítelkyně však byl efekt opačný. Místo, aby to nemělo účinky žádné, mělo to opačné. Cítila se hrozně unaveně, těžké nohy a ruce, vláčná (dle jejích slov "jak těsto"), zkrátka vysoký útlum. Psychicky na tom byla pořád stejně jako před požitím, účinek byl pouze fyzický, sotva se ploužila. Jediným efektem mdma byla lehká zimnice. Podmínky před požitím jsme měly v podstatě stejné, stejně najezení, oba předtím asi 1 nebo 2 piva, jinak nic. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné a je to normální, že poloviční dávka mdma nemá pouze snížený účinek (jak bych očekával), ale fyzicky naprosto opačný? Moc děkuji

32222
 

Odpověď

Dobrý den,

nestává se, aby MDMA měla úplně opačný účinek, než lze běžně očekávat. Přesto mi situace, kterou jste popsal, nepřipadá až tak nemožná. Drogy včetně MDMA mohou totiž působit na každého člověka jinak. Kromě toho, co jste popsal Vy sám - užili jste s přítelkyní stejnou látku, přítelkyně poloviční množství, byli jste stejně najezení atd. - hrají roli i další faktory.

Vliv má to, jak komu funguje organismus, dlouhodobý i momentální zdravotní stav, psychické nastavení, chemická rovnováha v mozku, okolnosti užití, kombinace s alkoholem, léky a podobně. Další možné vysvětlení vidím také v tom, že přítelkyně užila MDMA poprvé, kdežto u Vás se jednalo už o několikáté užití. Když se tělo setkává s látkou poprvé, může reagovat jinak, a to i tak, že účinky budou nepatrné. Menší dávka určitě také mohla hrát roli, při různém množství se mohou různé efekty objevovat s různou intenzitou. Na druhou stranu i těžké nohy a ruce a vláčnost bývají jedním z projevů po užití MDMA.

Koneckonců u MDMA stejně jako u jiných drog je potřeba počítat s tím, že její účinek může být v lecčem nepředvídatelný. Je proto rozumné užít vždy co nejmenší množství a počkat, co to s člověkem udělá, jak to udělala i Vaše přítelkyně. A dodržovat zásady bezpečnějšího užití (různé tipy a informace k MDMA můžete najít ZDE, překlad je ZDE).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality