Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, kokain, řízení

20.3.2017

Dotaz

Dobry den, chci se zeptat. Pred 3 dny sem zkusil trochu pervitinu, a pred cca 5 hodinami kokain. Prosim,za jak dlouho muzu usednout za volant, nebo nejde to ze sebe nejak dostat,ci neutralizovat ?predem dekuji

32200
 

Odpověď

Dobrý den Dominiku,

naše odpověď Vám možná dorazí později, než byste potřeboval. Bohužel není v možnostech této poradny odpovídat obratem (viz pravidla poradny). Je fajn, že myslíte na to, abyste nesedal za volant pod vlivem.

Pro vysvětlení je potřeba říct, že orientační slinné testy, které používá policie, pouze ukazují, zda člověk někdy v poslední době látku užil. Pro následné posuzování toho, zda člověk řídil pod vlivem, jsou potřeba výsledky krevních laboratorních testů, kdy je zásadní množství látky v krevním vzorku (více v TOMTO ČLÁNKU).

Kokain v krvi a ve slinách vydrží cca do 24 hodin od užití. V moči však vydrží déle, 3 dny i více. Záleží na tom, jak rychlý máte metabolismus, kolik kokainu jste užil, jak byl silný atd. Kokain také někdy obsahuje příměsi pervitinu, které mohou v těle zůstat déle. Pervitin zůstává ve slinách 1-3 dny a v moči až 5 dní. Doby detekce obou látek můžete najít zde.

Na otázku, za jak dlouho můžete usednout za volant, tedy neexistuje jednoznačná odpověď. Obecně platí doporučení zachovat co nejdelší odstup, ideálně alespoň 24 hodin od užití. U kokainu někdy aktivní metabolity mizí rychleji (de několika hodin), ale nejen vzhledem k možnostem příměsí je bezpečnější počkat déle. Urychlit odbourání lze pouze nepatrně, a to zvýšením fyzické aktivity. Zneutralizovat kokain nelze. Můžete si také koupit volně prodejný orientační test a vyzkoušet, jak na tom budete za danou dobu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality