Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Různé podoby pervitinu a jejich účinky

25.3.2017

Dotaz

Dobry den, v minulosti som studoval v Prahe, kde som pervitin aj prvykrat vyskusal. Asi po piatom alebo siestom uziti drogy som zazil velmi neprijemnu, ak to mozem tak nazvat, akutnu intoxikacnu psychozu, spojenou s priam neznesitelnymi zvukovymi a vizualnymi halucinaciami, doprovadaznu extremnou uzkostou, paranojou a obavami o zivot, z dovodu vysokej tachykardie. Pervitin ktory som uzil snupanim bol od neoverenho zdroja. Avsak cca. Tyzden pred tym som uzil pervitin v rovnakom mnozstve, ktory bol udajne priamo od varica a narozdiel od toho, s ktorym som mal neprijemnu skusenost, bol lahko zlto sfarbeny a o dost vlhkejsi ako ten tzv. (Shit). Po uziti toho zlteho vlhkeho pervitinu,( asi 3 az 4 lajny dlzky zapalky v priebehu asi 10 hodin), som pocitoval velmi silne a prijemne ucinky drogy asi tak 36 hodin. Sice je pravda ze som nedokazal spat a jest este dva dni po odozneni ucinku drogy, ale nepocitoval som ziadne ine vedlajsie ucinky , ako napr. Depresiu alebo uzkost. Moja otazka preto znie, ako sa da rozlysit kvalita drogy? Tu na slovensku sa stretavame vacsinou so suchym a kristalyckym pervitinom. Avsak v prahe som sa stykal skor s vlhkym a nie velmi kristalyckym pervitinom, ktory podla mojho nazoru, bol kvalitnejsi ako ten slovensky. Diki za odpoved.

32190
 

Odpověď

Dobrý den,

podobné zkušenosti, jaké popisujete Vy, lze v případě pervitinu (stejně jako u jiných nelegálních drog) očekávat. Uživatelé pervitinu se setkávají s velmi odlišnou čistotou pervitinu a s velmi odlišným složením a příměsemi. Záleží jednak na tom, jak je pervitin vyroben a jednak na tom, jaké jsou do směsi dodatečně přidané příměsi v průběhu cesty až k Vám. Právě z toho pramení i rizika, kdy se mohou dostavit nečekané nepříjemné stavy, jak psychické, tak fyzické.

Co se týče podoby pervitinu, běžně se vyskytuje jako bílý prášek nebo bílý s nádechem do šeda či do žluta, bez zápachu a s hořkou chutí. Může být i ve formě krystalů, kapslí či tablet. Nejčastěji je distribuován v podobě prášku. Chemicky se v případě prášku jedná o metamfetamin (pervitin) ve formě soli - hydrochloridu. Tato forma velmi rychle absorbuje vlhkost ze vzduchu. Záleží tedy na způsobu, jakým je pervitin skladován, pak se můžete setkat se suchým i vlhkým práškem.

Těžko říct, co přesně způsobilo Vaši nepříjemnou zkušenost. A těžko i do budoucna s jistotou rozlišit, jak kvalitní droga se k Vám dostane. Kvalitu drog dopředu v podstatě rozlišit nelze. Stejné množství zkrátka neznamená stejné účinky. Navíc při každém užití může vše ještě ovlivnit Váš momentální zdravotní stav včetně psychiky, okolností a prostředí užití a podobně. Z hlediska minimalizace rizik se proto doporučuje užívat co nejmenší množství a dodržovat mezi jednotlivými užitími dostatečně dlouhou přestávku, než se tělo po užití pervitinu zregeneruje, alespoň měsíc.

Pokud by se nepříjemné stavy po užití pervitinu opakovaly, bylo by na místě pervitin neužívat. Vaše tělo Vám může dávat signály, že mu daná látka škodí. Vyhnete se tak rozvinutí možných fyzických či psychických obtíží různé závažnosti.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality