Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Netypická reakce na víno

25.3.2017

Dotaz

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mě docela trápí. Před týdnem jsme byly sednout s kolegyněmi na večeři a víno po práci. Vypilo se toho vína docela dost, ale jsem na víno zvyklá, takže mi moc problém nedělá vypít třeba sedmičku až litr vína za večer. Tak ten litr jsme každá vypít mohly. Ale pily jsme i vodu. Pak jsme se rozhodly, že půjdeme ještě někam pokračovat na diskotéku nebo tak. Nevím, co se stalo, ale od placení si už nic nepamatuji. Cestu na diskotéku, pak jsem tam prý padala, usnula jsem v boxu. Na víno jsem zvyklá, tohle se mi nestává. Myslíte, že je možné, že mi někdo dal do pití nějakou drogu? Na zvracení mi nebylo. Bylo mi dobře, ale z ničeho nic to mělo takový dopad. Kolegyně vypila to samé a naprosto v pohodě. Alkohol jsem vůbec nemíchala, kromě vína s vodou jsem už nic neměla. Neřeknu, kdybych pila tvrdý alkohol, na který nejsem moc zvyklá.. ale takto si tu situaci nedovedu vysvětlit. Můžete mi prosím napsat svůj názor? Moc děkuji. :)

32189
 

Odpověď

Dobrý den,

tato poradna se odborně zaměřuje primárně na nelegální psychoaktivní látky a s nimi spojená témata. Z toho důvodu Vám mohu odpovědět pouze obecně.

U konzumace alkoholu záleží (podobně jako u ostatních drog) na setu a settingu - tedy náladě a rozpoložení včetně fyzického stavu, ve kterém alkohol konzumujete, a na vnějších okolnostech, kde a s kým pijete. Záleží tedy na tom, v jaké jste náladě, s jakými lidmi jdete, zda jste najedená, vyspaná. Roli hraje i například rozvíjející se nachlazení, infekce v těle, která se nemusí projevovat, míra únavy apod. U žen vše navíc ovlivňuje hladina hormonů, tedy menstruační cyklus. Též hraje roli kvalita alkoholu (u vína například míra síření).

Zda Vám do pití někdo hodil nějakou drogu, nejde s určitostí potvrdit ani vyvrátit. Záleží, zda jste silnější opilost pociťovala ještě před přesunem do klubu. Pokud by Vám někdo do pití hodil drogu, zřejmě byste kromě "výpadku" pociťovala i další projevy, například změněné vnímání, vizuální a smyslové vjemy. Pokud jste v boxu usnula, svědčí to spíše o tlumivých účincích (které má i alkohol), spíše by se tedy nejednalo o stimulanty (extáze, pervitin, apod.), které bývají na parties a diskotékách běžnější.

Do určité doby po případném užití drogy se dá také udělat orientační test na drogy, který je volně dostupný v lékárně nebo na internetu. Ovšem drogy se z těla poměrně rychle vylučují (viz tato tabulka).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality