Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zbrojní průkaz a testy na drogy

30.3.2017

Dotaz

Dobry vecer, byl jsem několik let pravidelnym uživatelem konopi (2*denne/10let). Minuly rok jsem mel asi dvouměsíční pauzu, z které jsem diky onkolickemu onemocneni nekoho velice blizskeho opet zacal. Muj o par let mladsi kamarad se zhoubnym nadorem na krcni pateri postupne zacal prichazet o všechny motoricke funkce, takze cca od zari 2016 uz byl odkazan na vozik a jedine, co mohl, bylo vlastne dýchat, otáčet hlavou a jakžtakž mluvit. Od te doby jsem az do jeho nedavne smrti byl po jeho boku a pomahal mu tisit bolest a celkove "zlepšovat" jeho byti nebo spis snášet tento udel a s tim doprovodne příznaky jako krece, nespavost a nechutenstvi prave uzivanim marihuany domaci nevalne kvality formou koureni tak, ze každý jeho vykoureny joint jsem zapaloval a "udrzoval" ohen, takze cca 2 - 3 denne kouril proste také. Tyden po svých 33 narozeninách zemrel a ja ještě jaksi z zalu, zvyku a nevim ceho ještě kouril az do nového roku. Pak jsem se snazil prestat, ale vždycky po tydnu abstinence jsem pak zase nejak zacal, ale uz v mensi mire - cca 1*denne a spis jen par tahu. Před mesicem jsem prestal uplne ze dne na den, jen vikend po (nyní 18 dni zpetne) jsem mel zase o vikendu spis na relax dva jointy. Nasledujici téměř 3 tydny ani "ň" a nehodlam uz dal pokracovat. Nyní jsem zadal o zbrojni prukaz a na zaklade lustrace (mel jsem 2x ridicak odebran prave za THC) me vyzvali k dodatecne lekarske prohlídce, která spočívala pouze v odberu biolog.materialu (krev+moc). Jaka je sance ze s prumernym metabolismem bude výsledek negativni (37let/70kg) s primerenou pohybovou aktivitou a relativne zdravym zivotnim stylem. A muzou takovou prohlídku bez mého souhlasu "na tajno" udelat? Je sance se odvolat a požadovat novy odber? Popr.jaka je hranice ng/l (ml) po kterou mi dokážou, kdy to bylo naposled. Muzu tvrdit, ze mam třeba pomaly metabolismus a naposled uzil před 3 mesicema? Pouzivam tedy ještě konopnou domaci mast na akutni lupenku a artrózu. Da se pripadna pozitivita svest na to? Cela procedura (ziskani zpusobilosti na ZP a pokuta za RP) me stala dost penez a tim, ze uz nemam kamaráda s kterym jsem toto uzival, jsem dost ponaucen a dle mého "napraven" - tak me shledal i psycholog při obhajeni vraceni ridicaku... Jaky je Vas názor a pripadne odpovedi na me otázky... Velice dekuji a zdravim... PS: ne, ze bych mel zkusenosti - jen me prekvapila Vase orientacni tabulka zjistitelnosti - u pervitinu nejsou vyplneny hodnoty u pravidelnych a kazdodennich uzivatelu a stejne tak u THC není vyplnena varianta "kazdodenni uzivani z vlasu a krve". Berou se tedy pouze maximalni uvedene doby? Tzn. ze dalsi varianty uzivani uz nejsou detekovany dele, nez je uvedeno u jinych zpusobu uziti? Snad jsem Vas nezahltil prilis dotazama a předem dekuji za odpovedi...

32186
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Rozumím tomu, že jste v náročné době, kdy jste pečoval o kamaráda, opět dostal k marihuaně. A oceňuji, že jste i po takových událostech dokázal s užíváním konopí přestat.

Vzhledem k tomu, že jste poslední tři týdny marihuanu neužíval vůbec a v období před tím pouze v malé míře, tak by výsledek testu měl být negativní. O tom, že budete testován na přítomnost psychoaktivních látek, byste měl být vždy předem informován. Pokud vyjde test pozitivně, tak ve vetšině případů není brán zřetel na to, jakou cestou se látky do těla dostaly. Nepomohlo by tedy pozitivitu testu svést na to. Hranice ng/ml (konkrétně 2 ng/ml) se používá pro rozlišení, zda je osoba akutně pod vlivem látky nebo ne. Nejsem si jistý, jestli různá hodnota této proměnné má nějaký význam v případě žádosti o zbrojní přůkaz, proto bude v této otázce, stejně jako v otázce ohledně odvolání, lepší kontaktovat přímo drogovou právní poradnu A.N.O., která se na právní oblast drogové problematiky specializuje.

Doby detekce uvedené v naší tabulce je třeba brát jako orientační, jelikož záleží na opravdu mnoha faktorech (individuální charakterstiky testováné osoby, četnost užívání, síla drogy atd.). U některých látek nejsou studie, které by dokázaly dobu detekce rozdělit podle četnosti užívání. Obecně však platí, že čím častěji a ve vetším množství někdo látku užívá, tím blíže bude doba detekce horní hranici orientační doby a v extrémním případě i za touto hranicí.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality