Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Venlafaxin, SSRI, interakce s jinými látkami

2.4.2017

Dotaz

Dobrý den, Mám na předpis léky s venlafaxinem 150mg, poslední 4 měsíce je neberu, přestala jsem ze dne na den. Přestala jsem kvůli možnému problémů při braní drog. Můj dotaz je s jakými drogami by se tento lék neměl určitě kombinovat. Pravidelně užívám marihuanu, ty 4 měsíce je to tak 5-10 jointů denně, občas extáze, houbičky a tripy, párkrát jsem šnupala speed... Ty prášky mě děsí i proto, že přítel minule zkusil jeden rozdrtit a šňupnout a cítil se "sjetý" 2 dny.. Je to vážně možné, že by antidepresiva pro člověka co ne ně není zvyklí a přijme je nosem měli takový účinek?

32183
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Při užívání antidepresiv (nejen) ze skupiny SSRI je obecně doporučováno vyhýbat se experimentování či užívání de facto jakýchkoliv psychoaktivních látek včetně alkoholu. Vše je dáno tím, že jsou antidepresivní léky předepisovány při výskytu psychických obtíží a měly by pozvolna stabilizovat náladu pomocí vlivu na neurotransmiterové systému v mozku. Současné užívání jiných látek (drog) může jít zcela proti smyslu takové léčby a může dlouhodobě destabilizovat duševní funkce. Některé látky a jejich kombinace mohou být opravdu nebezpečné více než ostatní. V případě SSRI je zmiňován především DXM (dextrometorfan), který může zapříčinit výskyt život ohrožujícícho serotoninového syndromu. Z praxe Vám také mohu sdělit, že se ke mně aktuálně dostává více klientů, kterým současné užívání antidepresiv a marihuany zhoršilo depresivní a úzkostné příznaky. Více si na téma kombinování můžete přečíst např. v tomto textu.

Co se týče účinku antidepresiv (nosem) a jejich síly. Faktem je, že se v případě užívání jakýchkoliv látek pozměňujících funkci nervové soustavy mohou účinky a jejich intenzita lišit v závislosti na citlivosti nervové soustavy dotyčného konzumenta a mnoha dalších vlivech (interakcí s jinou látkou, dávce, na tzv. placebo efektu atd.). Na druhou stranu mi ale "dvoudenní sjetost" k SSRI vůbec nesedí. Jak jsem již uvedl, antidepresiva SSRI mají za cíl pozvolna stabilizovat náladu a obvykle dostávají pacienty s depresí ze dna propasti dlouhodobějších propadů nálady.

Pěkný den přeje poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality