Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a sport

3.4.2017

Dotaz

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda muze ,,E,, zlepsit fyzickou vytrvalost/zdatnost pri sportu. Nebo spise naopak zhorsit zdravotni stav. Bavim se o bezeckych zavodech (do 15ti km a pravidelneho pitneho rezimu) dekuji

32181
 

Odpověď

Dobrý den,

pokud pod pojmem "E" máte na mysli extázi, tu lze řadit mezi stimulační a zároveň mezi psychedelické drogy. Působí jak na tělesné funkce, tak na psychiku. Chápu, že z hlediska stimulačních účinků se nabízí úvaha o efektu extáze při sportu, spíš bych ji ale považovala za látku nevhodnou pro sportování.

Tělesně totiž dochází při užití extáze k celé řadě změn - organismus reaguje jako při zvýšené zátěži, dochází ke zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence, zvýšení svalového napětí, rozšíření zornic (někdy až k rozostření vidění), pocení, napětí žvýkacích svalů. Někdy se objevují vizuální a sluchové halucinace. Dochází také ke změnám tepelné regulace, takže jedním z rizik užití extáze je přehřátí a dehydratace. Při užití je tedy mnohem více potřeba tělo hydratovat, zároveň ale dát pozor na hyperhydrataci. Ve spojení se sportem mi tato rizika připadají zásadní.

K tomu je potřeba počítat se změnami v psychice, extáze mění aktivitu určitých částí mozku, dochází ke změně vnímání, nálady, pocitů a tak dále. Na tomto odkaze můžete najít více informací k účinkům i rizikům působení extáze v těle. Záleží přitom také na užitém množství a individuálním nastavení každého člověka. Pro extázi platí navíc (stejně jako pro kterékoli nelegální drogy), že nikdy není jisté složení a obsah příměsí a tedy ani účinky včetně těch nežádoucích.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality