Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testování na pracovišti

5.4.2017

Dotaz

Dobrý den, jsem řekněme pravidelný kuřák marihuany, nevidím na tom nic špatného, v mých očích si radši v pátek večer po práci zahulim a zapařim si něco na kompu, než někde lejt.. Takže marihuanu si dám jednou týdně v pátek 1-2 jointy, jde mi o to, že dělám ve fabrice u mašiny a zajímá mě hlavně to, zda když nalížu a vezmou mě na krev, kde zjistí, že vlastně zhulenej nejsem, ale mám v krvi neaktivní látky, jestli mají právo na to mě z práce vyhodit. Nikdy bych si nedovolil jít do práce pod vlivem čehokoli, akorát že ta tráva je v těle prostě dost dlouho a mě to sere.. Nebo jestli může bejt i případ, že jen nalížu a už letím, ikdyž jsem vlastně střízlivej ?

32177
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Oceňujeme, že se snažíte informovat a chováte se v práci odpovědně.

Co se týče Vašeho dotazu. Vše je mírně komplikované, jelikož se systém testování zaměstnanců obvykle liší podle nastavení jednotlivého pracoviště. Zásadní otázkou pak bývá, zda je pro zaměstnavatele důležité, aby byl pracovník úplně „čistý" a neužíval ani v čase mimo práci žádné psychoaktivní látky anebo aby nebyl v pracovní době pod jejich vlivem. Podle takovýchto základních nastavení se následně odvíjejí pracovně-právní následky. Jinými slovy řečeno, pokud by mělo Vaše pracoviště nastavenu druhou variantu, tak by se po případném pozitivním orientačním testu vyplatilo okamžitě podstoupit  také následný toxikologický rozbor krve u lékaře, který by po cca 14 - 48 hodinách neměl detekovat aktivní metabolity THC. V takovou chvíli testovaný není "pod vlivem" psychoaktivní látky a může se bránit.

Pokud byste měl zájem o ještě detailnější informace z pracovně-právní oblasti v kontextu užívání drog, tak doporučujeme přímo oslovit naše kolegy z bezplatné právní drogové poradny A.N.O. Je možné jim zavolat nebo napsat e-mail a zjistit případné možnosti právní obrany.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality