Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, vliv na početí

6.4.2017

Dotaz

Dobry den. Chtela bych se zeptat na vliv koureni marihuany pri planovanem poveti. Snazime se o miminko uz pres rok a ja jsem zacala mit problemy se spanim. Honi se mi myslenky a usinam az nekdy ve tri rano a v pet vstavam do prace. Par tysnu jsem to vydrzela, ale uu to neslo. Pritel je kurak marihuany a ja jsem nevhtela prasky na spani, tak jsem zavala pravidelne vecer kourit marihuanu. Na spani. Chtela byvh se zeptat jaky vliv ma marihuana na poceti u zeny? Partner je v potadku. Vysledky spermiogramu ukazkove. Ale ja mam problem s cystami a anovulavnimi cykly. Muze to byt zpusobeno marihuanou? Moc Vam dekuji predem za odpoved. Palma

32176
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny.

Pokud důvěřujete svému gynekologovi, tak by bylo ideální vše probrat již přímo s ním. V týmu lékaře k dispoci bohužel nemáme, proto mohu odpovědět pouze obecně.

K danému tématu bych Vám chtěl napsat, že ať již je to s vlivem marihuany na početí jakkoliv, je doporučováno preventivní vysazení marihuany (a zároveň jakýchkoliv jiných psychoaktivních látek), a to i z důvodu možného ovlivnění vývoje plodu. Ten by mohl být toxiny ovlivněn nejvíce právě v prvním trimestru. Tedy i v první chvíli, kdy o potenciálním početí ještě nebudete vědět. Zároveň mohu opatrně potvrdit některé Vaše obavy. Ač jsou závěry výzkumu na lidech mnohdy nejasné, k určitým ovlivněním u pravidelných kuřáků zřejmě dochází. THC působí na hormonální systém, který je odpovědný za menstruační cyklus, ovulaci atd. U žen by tedy mohlo mít THC vliv na anovulaci a na narušení menstruačního cyklu, opět přes narušení produkce ženských hormonů. Ač důvod Vašich potíží s početím může být zcela jiný, vysazení marihuany se nabízí možná jako první krok ke zjištění, co za problémem s početím stojí.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality