Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Dlouhodobé účinky extáze

12.4.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké může mít užívání extáze (cca 1-2x za měsíc, přibližně 1 tableta max.) dlouhodobé účinky? A co to dělá s tělem několik dní/týdnu/měsíců po užití? Několikrát se mi stalo, že až 2 týdny po užití se na mém těle objevily červené fleky nebo dokonce jen tak tmavé modřiny.. A ještě jeden dotaz, jak dlouho je extáze prokazatelná v krvi? Děkuju za odpověď.

32164
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Dlouhodobé a pravidelné užívání extáze může napomoci vzniku různých psychických poruch (deprese, psychózy, poruchy nálad atd.). Dalším případným rizikem častého užívání extáze je vzhledem k účinku této látky zvýšená zátěž organismu (jater, kardiovaskulárního systému) a následný vznik komplikací. Je zde i možnost vzniku psychické závislosti, i když výrazně nižší, než u látek jiných (viz např. u pervitinu). Více informací najdete např. v rámci tohoto či tohoto odkazu.

Extázi je možné odhalit v krvi cca do 24 hodin od posledního užití. Několik dní až týden po užití extáze můžete zažívat takzvaný "dojezd". Tento stav se vyznačujě únavou, nervozitou, poklesem nálady a celkovým vysílením organismu. V delším časovém horizontu (pokud by nenastaly komplikace popsané u dlouhodobého užívání) by Vaše tělo mělo být v normálním stavu. Nutno však říci, že psychoaktivní látky působí na člověka velmi individuálné a mohou se proto u každého jedince velmi lišit.

Co se týče červených fleků a modřin, které popisujete, tak nelze takto na dálku určit, zda to souvisí nebo nesouvisí s užíváním extáze. Pokud by tyto potíže přetrvaly, doporučujeme navštívit Vašeho lékaře.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality