Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Těhotenství a postupné vysazení THC

13.4.2017

Dotaz

Dobry den, jsem v patem tydnu tehotenstvi, tudiz tyden po pozitivnim tehotenskem testu a do ted jsem kourila dva jointy pred spanim. Jsem kuracka travy pres deset let. Mam k ni pozitivni vztah hlavne z duvodu vetsiho psychickeho klidu a vecerni relaxace a samozrejme i lepe usinam. Pres den jsem ji nikdy nekourila. Alkohol nepiju a nic jineho jsem nikdy neuzivala. Chtela jsem se zeptat jestli je v poradku ze travu vysazuji progresivne tudiz kazdy kourim o neco min a chci skoncit maximalne do konce 6 tydne tudiz za par dni. Myslite ze to bude mit nejaky vliv na vyvoj plodu v teto dobe? Cigarety jsem odstranila po trech dnech. Doporucuje se okamzite prestat ale co kdyz mate problemy se spankem? Mam riskovat stres nevyspani a unavu a nebo postupuji spravne ? Moc Vam dekuji za odpoved

32161
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Je fajn, že se snažíte přestat s kouřením marihuany kvůli těhotenství a je dobře, že si pro sebe hledáte informace o tom, jak postupovat, abyste neohrozila vývoj dítěte.

V těhotenství je optimální neužívat žádné psychoaktivní látky (včetně alkoholu či cigaret). Pokud dosáhnete toho, že marihuanu vysadíte úplně a vyhovuje Vám více pozvolné snižování, lze postupovat i takto. Vliv na vývoj plodu to v rané fázi těhotenství má spíše minimální, i tak se však doporučuje nic neriskovat a vysadit vše co možná nejdříve poté, co těhotenství zjistíte (při plánovaném těhotenství se to doporučuje ještě před otěhotněním).

Problémy se spánkem jsou poměrně běžné po vysazení marihuany, obvykle se však po čase samy od sebe srovnají. Roli může hrát i rituál, tedy to, že máte kouření marihuany spojené s usínáním. Lidé v podobných situacích si proto hledají jiné rituály. Můžete také vyzkoušet bylinné čaje určené pro zkvalitnění spánku, meduňku či se poradit v lékárně, co je možné užívat v těhotenství. Existuje více přírodních přípravků a mnoho z nich opravdu funguje. Pro zkvalitnění usínání a spánku se doporučuje zvýšení fyzické aktivity, pohyb na čerstvém vzduchu, nudná činnost před usnutím, která Vás ukolébá atd. O spánku také hovoří na na webu Končim s hulenim, kde v posledním jedenáctém bodě najdete i několik tipů.

Pokud máte důvěru ve svého gynekologa, je možné s ním probrat Vaše obavy a plány s vysazováním THC.

Držíme Vám palce.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality