Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Antidepresiva a alkohol

13.4.2017

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz moje manželka bere kombinuje ani nevim jak ,pri dotazu me napada že to jsou nenavikove a poruznu je ma poschovavane ,doslo to tak daleko že me ve vzteku obvynuje ze vsech možných věcech ,fantazie vyplody a snad jim i veri , uživ asi střídave tyto léky Lexaurin 3 tablety, Zolpidem skoro každou noc /když jsem je schoval byl ohen na strese Mirtazapin Sandoz 30 Prosulpin 50 Priamlo 4mg/5mg to ma na tlak a dotoho hodne pije alkohol ,když ne každy den tak obden,odvezl jsem všechen alkohol pryc tak si koupi a treba nekde najdu lahev atd ,nebo pokud nechci jit na pivo dela uraženou a nemluví se mnou,množstvi 0,7 vina nebo 3-4 piva,je podráždena vzteklá,v noci dela psycho boro,napada me fyzicky i psychicky , co stim?? prosím poradte

32160
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete o potížích s manželkou, která užívá několik druhů různých léků, mezi nimi i léky na uklidnění a antidepresiva, které často kombinuje s alkoholem. Následně jí trápí různé výplody fantazie a také návaly agrese, při kterých Vás slovně i fyzicky napadá. Předně bych Vás chtěla ocenit, že se snažíte najít pomoc a podporu v této situaci. Napadá mne, že to pro Vás musí být nesmírně těžké.

Co se týče pomoci s manželčiným užíváním léků a alkoholu a jejich interakcí, doporučila bych kontaktovat odbornou AT ambulanci či manželčina (případně nejbližšího) psychiatra. Seznam AT ambulancí v ČR s kontakty naleznete zde. Můžete se jít nejprve poradit sám a zjistit více informací o Vaší situaci a názoru psychiatra na tyto interakce léků a alkoholu.

Následně bude potřeba, aby projevila zájem něco změnit také Vaše žena, můžete se pokusit s ní celou věc probrat ideálně ve chvíli, kdy nebude pod vlivem alkoholu, aby nedošlo k dalšímu napadání. O samotném úzdravném procesu při závislosti na lécích a alkoholu či nutných změnách v manželčině medikaci Vám na tomto místě nemohu poradit, v této poradně se zabýváme nelegálními návykovými látkami a ani nemáme v týmu lékaře.

Nepíšete, jak vážné jsou manželčiny fyzické útoky, nicméně i pokud je zatím nehodnotíte jako vážné, je třeba počítat s možností, že se v budoucnu mohou stupňovat. V takových případech se doporučuje stanovit si hranice, jak dlouho jste schopen poskytovat podporu a kdy už by to bylo nad Vaše síly. Dále je vhodné mít krizový plán pro případ, že by se situace nenadále vyhrotila a Vaše manželka byla ve stavu nebezpečném pro Vás či pro ni samotnou.

Je důležité zmínit, že se může stát, že s Vámi manželka nebude chtít o svém problému komunikovat anebo nebude chtít se svým problémem nic dělat. I s touto variantou je třeba počítat, cesta ke změně chování v souvislosti s užíváním alkoholu je často dlouhá a nemusí se podařit napoprvé. Proto bych Vás chtěla podpořit v tom, abyste na vše nebyl sám a zkusil hledat pomoc i mezi blízkými ve Vašem okolí, svěřil se například kamarádovi či příbuznému, kterému důvěřujete.

Hodně štěstí přeje poradna EXTC

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality