Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Heroin, metadon, únava, brnění ruky

16.4.2017

Dotaz

Dobry den, chtela bych se optat. Pred peti, sesti lety jsem zjistila, ze muj pritel bere heroin ve stylu ze ho kouri. Zacali jsme to resit tim, ze se dal na leceni. Ze zacatku chodival kazdy den do lekarny pro metadon a pak presel na tabletky. Ale pokazde kdyz se mu snizi davka tablet z 8mg na 6mg a ze 6mg na 4mg ( toto je kriticke pro neho) tak udela blbost a jde si koupit nebot se neciti dobre.(caste probouzeni v noci a poceni) A opet musi dochazet kazdy den do lekarny. Ja se nebojim, ze by do toho spadl znova v tom mu verim. Nedavno jsme udelali radikalni zmenu, ze jsme se prestehovali dal od mista kde by to mel blizko. Aby jste rozumneli na starem dome kdyz vstal tak si sedl do obyvaku a premyslel co bude delat a mel silene deprese. Co jsme se prestehovali tak se to zlepsilo. Deprese jsou sice pryc ale je stale unaveny i kdyz je vyspany.A trapi ho brneni cele ruky. Muzete mi poradit co to muze byt?? Dekuji za odpoved a preji prijemny den

32152
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za email. Jak metadon, tak heroin mají své specifické vedlejší účinky, které jsou při snahách o vysazení střídány nepříjemnými abstinenčními příznaky. Ty mohou zahrnovat i opakující se pocity únavy (i po vydatném spánku).  Brnění ruky nám ovšem přijde nestandardní a doporučil bych jej prokonzultovat již přímo s lékařem, který předepisuje metadon anebo případně v některé lékařské poradně online (např. ZDE).

Vzhledem k potížím při vysazování metadonu (a zmíněným depresím) se, kromě dobrého psychiatra, obvykle doporučuje mít po ruce také dlouhodobější podporu psychologa/terapeuta. Ten se může společně s Vaším přítelem věnovat důležitým tématům spojeným (nejen) se závislostí na opiátech a kritickým okamžikům, kdy se k nim náhle vrací. V případě uvažování o této variantě může být fajn přečíst si např. TENTO text o výběru dobrého terapeuta. Nápomocné mohou být v počátcích také různé svépomocné příručky.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality