Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Otázky ohledně LSD

19.4.2017

Dotaz

Dobrý den, už delší dobu (1 rok) plánuji vyzkoušet LSD a i přes všechny stránky, zážitky, účinky a zpovědi co jsem si přečetl tu je stále ještě pár věcí na které bych se chtěl ještě před užitím zeptat nebo mi nejsou úplně jasné, a nebo bych se na ně radši zeptal někoho zkušeného. Otázky jsou řazeny do bodů pro lepší přehlednost a aby jsme předešly nějakému nedorozumění, všechny otázky se týkají LSD tripu neboli papíru. 1. Všichni mi doporučily nechodit do toho sám. Drogu jsem plánoval užít v docela velkém lesoparku, okolo 8 hodin ráno, takže otázka zní, jak moc se ještě dovedu ovládat? a v jaké míře logicky uvažovat a tvářit se střízlivě (zvládl bych třeba výlet do obchodu?) po užití půlky nebo čtvrtky tripu? Samozřejmě jít ve více lidech je vždy lepší, ale je to u tak malého množství užité látky vůbec nutné? 2. Většinou mi bylo doporučeno užít ze začátku čtvrt až půl tripu (papíru), rád bych věděl co se mnou ta čtvrtka nebo půlka tripu udělá? Jestli to vůbec ucítím? Jestli to vůbec bude na nějaké halucinace stačit? A na jaký stav bych se měl v případě této dávky připravit? A jak dlouho ten stav asi potrvá? Samozřejmě si jsem vědom že každý trip může mít jiné množství účinné látky, a tudíž se na tuto otázku nedá jednoznačně odpovědět, ale stačí když budete vycházet z průměru. Byl bych rád kdyby jste mi odpověděli na každou z výše uvedených podotázek zvlášť pro čtvrt tripu a zvlášť pro půl tripu, děkuji. 3. Jak dlouho budu mít zvětšené zorničky? Řekněme že trip bude trvat 8 hodin, vrátí se mi zorničky do normálu někdy kolem konce tripu? Nebo budou zvětšené ještě dlouho poté? Například dalších 24 hodin? 4. Jak je to s bad tripem? Je to tak že hned jak pomyslím na něco zlého, tak chytnu bad trip? Jak je intenzivni při dávkách čtvrt až půl tripu? Jak se z něj dostat, když je člověk třeba sám? 4. Existuje nějaká lehce dosažitelná látka, která ruší, nebo potlačuje účinky LSD? Předem děkuji za odpovědi na mé otázky, nerad bych se do toho pouštěl, kdybych je neznal.

32147
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a oceňujeme, že se snažíte získat co nejvíce informací o LSD ještě před jeho případným vyzkoušením.

V prvé řadě je třeba uvést, že opravdu nelze přesněji předpovídat, jaký vliv bude mít čtvrtka, případně půlka tripu. Kromě Vámi zmíněného různého množství účinné látky, hraje velkou roli i to, že na každého člověka může tato látka působit velmi individuálně. Žádný průměr tedy určit nelze a není možné takto na dálku spekulovat, jak intenzivní stav po požití různě velké části tripu nastane, ani jak moc se poté dovedete ovládat atd. Z těchto důvodů neodpovídám na otázky zvláště pro případ čtvrtky a půlky tripu. Obecně však platí, že čím menší část užijete, tím pravděpodobněji může nastat situace, kdy na sobě účinky LSD neucítíte a čím vetší část, tím větší je riziko toho, že nad stavem ztratíte kontrolu. Vždy je dobré být připraven i na druhou ze zmíněných variant. Účinky, které můžete po požití LSD očekávát, jsou popsány v tomto článku.

Samotný trip obvykle trvá zhruba 8-12 hodin. Orientační graf trvání účinků a průběhu stavu najdete například na serveru Erowid. Po odeznění účinků by se měly zorničky vracet do normálu. Opět ale platí to, že se doba trvání účinků i doba rozšíření zornic, může u každého jedince při požití stejného množství účinné látky velmi lišit.

U experimentů s LSD je doporučováno být ve společnosti někoho, kdo je Vám blízký, komu důvěřujete a po dobu intoxikace Vás bude ideálně ve střízlivém stavu doprovázet pro případ, že by se situace vymkla kontrole. Také prostředí je vhodné zvolit takové, kde se cítíte dobře a bezpečně a nehrozí v něm nepředvídatelné údálosti, které by mohly negativně ovlivit Váš prožitek, případně spustit takzvaný bad trip. Samotné pomyšlení na něco zlého nemusí automaticky spustit bad trip, ale je doporučováno, užívat tuto látku pouze tehdy, když jste v dobrém rozpoložení, bez stresu a netrápí Vás nějaké problémy. Nejlepší prevence bad tripu je dodržování pravidel setu a settingu, mezi která patří i výše zmíněná doporučení (více o setu/settingu se můžete dozvedět v již výše zmíněném článku, detailně popsané kroky jak snížit rizika můžete najít v angličtině na tomto odkaze). V nejhorším může účinky LSD potlačit podání léku typu Diazepam nebo Xanax. Tyto léky jsou ovšem k dostání pouze na předpis a jejich užití je nutné konzultovat s lékařem.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality