Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, testy ze slin a krve

20.4.2017

Dotaz

Zdravim mam na 5let podminku za prodej a pestovani marihuany. Chtel bych se zeptat co by se stalo kdybych si zakouril mariihuanu a a po 2-3dnech sedl za volan a policie mi dala liznout. Vim ze po 12az24hod nebudu pod vlivem ale zajimalo by me jestli kdyz bude test ze slin pozitivni a z krve ne tak jestli me bude moc policie stihat za to ze jsem marihuanu kouril i kdyz ne pri jizde. Ps:jednoho znameho uz nekolikrat zastavili par minut po vykoureni jointa a stejne nenalizal. Da se rict ze vsichni co znam a kourej marihuanu tak jen cekaj 12hod a pak v klidu sednou za volant

32146
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Pokud by byl test ze slin pozitivní a test z krve nikoliv, tak by se na Vás pohlíželo jako na řidiče, který neřídil pod vlivem a vyhnul byste se právním sankcím. Směrodatný je totiž vždy až přesný toxikologický rozbor krve, který dokáže rozlišit tzv. aktivní a neaktivní metabolity THC a jejich hodnoty. Pokud jsou v krvi nalezeny pouze neaktivní metabolity THC anebo aktivní metabolity do výše 2 ng/ml krve, tak řidiči nic nehrozí (krom často zdlouhavého čekání na navrácení ŘP).

Co se týče případu Vašeho známého, jde o to, že orientační (lízací) drogové testy nejsou 100 % spolehlivé a někdy mohou ukázat falešnou negativitu, stejně tak ale i pozitivu (viz náš fulltext, kde je na dané téma mnoho dotazů). I z těchto důvodů se obvykle vyplatí absolvovat následné krevní testy v nemocnici. 12 hodinová pauza může teoreticky stačit, aby v krvi následně nebyly k nalezení aktivní metabolity (anebo byly na nízkých hodnotách), spoléhat na to ale příliš nejde a například v případě pravidelnějšího kouření marihuany se doporučuje vyčkat raději delší dobu (klidně až kolem 48 hodin).

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality