Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nezávadné množství pervitinu?

20.4.2017

Dotaz

Dobrý den, rád bych se zeptal zda existuje nějaké přijatelné, zdraví nezávadné množství braní pervitinu a jestli ano, tak jaké a jak často? Já vím, taková otázka může znít absurdně, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak proč ne, vždyť plno drog neuškodí, když se to s nimi nepřehání, tak proč ne pervitin? U alkoholu je taky přece známo, že jedna sklenička vína denně neuškodí, ale naopak je zdravá a nebo, když si někdo zahulí 1 týdně, tak mu to taky neublíží. A co pervitin jaké množství je u něj přijatelné? Předem děkuji za odpověď.

32144
 

Odpověď

Dobrý den,

na Vaši otázku bohužel nedokážu jednoznačně odpovědět. Jde o to, že ani s alkoholem to není tak jednoduché, jak je občas předkládáno v tisku a část lékařů sice sděluje, že "sklenička denně neuškodí", druhá část (k nimž se mj. řadí profesionálové z Kliniky adiktologie) je ovšem proti a nesouhlasí s bezproblémovostí každodenního pití a to ani v malém množství.

Zobecňování se zde tedy příliš nevyplácí, jelikož ve vztahu k de facto všem psychoaktivním látkám vždy ovlivňuje výsledné působení a následky značné množství těžko předvídatelných faktorů a již jen zdravotní charakteristiky každého člověka (odlišná chemická rovnováha v mozku, biochemické složení, citlivost organismu atp.) mohou solidně míchat kartami u každého jinak. To víceméně znamená, že co jednomu ničí zdraví velmi rychle, může být u jiného nenápadné a pozvolné či se dlouho neprojevuje v takové míře.

Z výše uvedených důvodů se nerad pouštím na tenký led spekulací, jak by mohlo vypadat a zdali existuje "nezávadné množství pervitinu". Vzhledem k dlouhodobým zkušenostem z mé adiktologické praxe a setkávání se s častým tvrzením ve smyslu "užíval jsem nejdřív málo a kontrolovaně, pak se to ale postupně tak nějak zvrtlo" jsem u této látky spíše skeptikem. V případě metamfetaminu je množství proměnných také o řád vyšší (vzhledem k různé "kvalitě" a množství zbytkových příměsí/chemikálií), zároveň je zde podobně jako u alkoholu vysoký potenciál vyvolat závislost. To praktický znamená, že existuje značné riziko, že minimální množství užité látky časem může snadno přerůst ve vyšší level konzumace. Obvykle se tak stává pozvolna a plíživě anebo při nestandardních či náročných situacích v životě člověka. Také je třeba zmínit dědičnost a náchylnost k závislostem, která vše dále ovlivňuje.

Jednoznačnou odpověď Vám tedy nejsem schopný dát, pokud budete mít zájem můžete si přečíst ještě tuto diplomovou práci, kde najdete ještě více informací na toto téma.

Pěkný den přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality