Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, vysazení, jak překonat únavu?

22.4.2017

Dotaz

Dobrý den, pokud člověk užívá pervitin, po vysazení jej čeká několikadenní detoxikace těla nedobytně doprovázena únavou a celodenním spánkem. Moc by mě zajímalo, zda existuje zpusob, jak alespoň potřebu spánku více, či méně překonat. Lidé, kteří mají nutkání a vůli přestat jsou tímto neduhem často odrazovaní, jelikož se starají o děti, nebo chodí do práce a nemohou si dovolit několika denní výpadek. Děkuji mockrát za odpověď, věřím ze pomůže mnohým. JIRKA

32143
 

Odpověď

Dobrý den,

při detoxifikaci je nadměrná únava a potřeba spánku způsobena především tím, že při přestávání s užíváním psychoaktivních látek (a pervitinu obzvlášť) organismu vždy nějakou dobu trvá, než se jeho fungování navrátí zpět do normálu (a v mozku opět dojde k nastolení neurochemické rovnováhy, viz např. tato prezentace). Tento proces se ze své podstaty příliš urychlit nedá a vše chce čas - pervitin je extrémně silná stimulační látka a organismus tak jede na energii, kterou by normálně vůbec neměl.

Mám-li se zmínit alespoň o základních možnostech jak zkusit zahnat únavu, tak bych krom kávy a energy nápojů, zmínil ještě například silnější zelený čaj či maté. I u těchto nápojů je však dobré dodržet určitou doporučenou denní dávku.

Závěr bych rád podotknul, že pokud by se dotyčnému zdálo, že se po vysazení pervitinu necítí dobře anebo jej nezvládá kvůli obavám z únavy opustit, tak by stálo za úvahu navštívení lékaře (nejlépe psychiatra z oblasti léčby závislostí) a vysazení řešit ve spolupráci s ním. Zároveň existují některé svépomocné příručky, které mohou v počátcích abstinence inspirovat - viz TENTO odkaz.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality